| Ispis | E-mail | Hitovi: 1480

 

Kuća pok. Slavka Dumenčića i Kate Dumenčić, čiji je 19-ogodišnji sin jedinac Ivica svoj život dao za ovu grudu, nema pristupa niotkuda. Putevi koji vode do ove kuće su u takvom stanju da se njima mogu kretati samo šumski traktori ili terenci. Prošla je 21 godina od obnove, gradilo se, asfaltiralo i nasipavalo na sve strane po cijeloj Općini i nitko se, do dana današnjeg, nije sjetio sirote Kate Dumenčić, udovice pok. Slavka Dumenčića i majke pok. Ivice Dumenčića hrvatskog branitelja. Kad je bio završni napad na Saborsko 12.11.1991. Ivica je zajedno sa svojim suborcima braćom Antom i  Darkom Dumenčićem i Josom Štrkom, hrabro stao na put Medakovićevoj dandi, pružili su im otpor, nisu se htjeli predati, kad su potrošili svu municiju na neprijatelja su krenuli bajunetama, no nažalost poginuli su sva četvorica. Njegove kosti su ostale na mjestu pogibije zatrpane, tek toliko, u rupu gdje se kopao pjesak, a kosti Ante Dumenčića su dalje 100 metara, jer se odvukao ranjen u stranu, ostale na goloj zemlji sve četri godine okupacije. Ivica Dumenčić je najmlađi među žrtvama iz 1991. god. tek je 19 godina bio navršio.

U Saborskom su bageri već dva mjeseca, uređivali su "trg" ispred Općine, asfaltirali, i danas rade u Ličkoj Jesenici, a ova kuća je opet zaboravljena, može nas sviju biti sram, a poglavito one koji obnašaju lokalnu vlast!

 

Kraj asfalta je iza kuće Kate Malkoč, a kuća Kate Dumenčić je ona gore, dalje vodi obični put...

ŠOLAJSKI PUT -

Na njednom djelu je "nasipan" (još od prije)....

... a dalje kroz Šolaje je obrastao u travu

Kad je kiša put je blatnjav, a na ovom mjestu i strm - desno vodi put u Dumenčiće...

Zadnjih 100 metara puta sa šolajske strane ...

RODNA KUĆA POK. IVICE DUMENČIĆA POGINULOG HRVATSKOG BRANITELJA U MALKOČIMA - BORIK...

Do kuće pok. Ivice Dumenčića se može i kroz Štrkove, no asfalt prekida ovdje pred zadnjom kućom...

Dalje se ide kolnim putem, iza Štrkova je kuća Margite Malkoč

Prilaz Malkočima od strane Štrkova - ispod puta je kuća pok. Ivice Dumenčića

PORED OVA DVA PUTA POSTOJI I TREĆI PUT KOJI VODI RAVNO U DVORIŠTE OVE KUĆE, NO TAJ PUT JE ZAPUŠTEN TOLIKO DA MALO TKO I ZNA ZA NJEGA, ALI POSTOJI UCRTAN U ZEMLJIŠNE KNJIGE.

Kad pogledamo ovaj zračni snimak i katastarski plan vidimo da je kuća (crveni krov) naprosto okružena putevima s tri strane, a niti jedan nije uređen...

You have no rights to post comments