Fotografije koje ćete ovdje vidjeti nastale su 70-ih godina prošlog stoljeća. Meni su, a vjerujem i mnogima vama, vrlo dragocjene kao uspomene na rodni kraj, rodno Selo, koje je u divljačkoj agresiji  1991. godine nestalo sa lica zemlje kao takvo.

Danas, evo već 20 godina imamo "novo Selo", već smo se navikli čija je koja kuća, selo je osvjetljeno izgleda kao gradić, ali nema ljudi, ovo "novo selo" nema duše... Žao mi je što malobrojna današnja djeca nikad neće osjetiti duh sela u punom smislu, kao ja i ostali koji smo rođeni do 80-tih.

 

 

 

Brdine:  Ane Bićanić, Jeka Bićanić, mama Ive Bićanića i Jure Bićanić - kopanje krupira

Obitelj Sertić - Špehar

Mata tuljin, Marka Pavin i tko je treći...?

Mata tuljin

snimljeno 70-tih

 foto za usporedbu - ovako to izgleda DANAS

snimljeno 70-tih, šofer Sveto ide od Marke Pavina s kartanja

Kuća Jose Pavina, kasnije vlasništvo Mirka Pave Milina - autobus "Prevoz" Ogulin - snimljeno 70-tih

1971. godine Saborsko broji 1519 stanovnika od toga je četvrtina bila osnovnoškolske dobi. Saborsko danas ima 300-tinjak stalnih stanovnika ... foto (70-tih).

Na fotografiji su : Mate Štefanac, Ane Štefanac i Toma Vuković (prvih troje s lijeva), (djevojčicu ne poznajem) Ana i Đorđe Špehar, vlč. Zlatko Sušić desno, ženu s torbicom ne poznajem ...?

Na slici gore prepoznajem samo Maricu kockarovu, ...

Špehari "Karini", četri generacije najstariji je Dedika djed Slavka Špehara, pa onda otac, a najmlađa je Slavkova kćer...

Autor fotografija je Martin Špehar Jose Pavina (na slici lijevo), fotografije mi je ustupio njegov sin Milan Špehar. Martin je snimio veli broj fotografija s motivima saborčanskih krajolika, ljudi i običaja, koje danas nas žive vraćaju u mladost i bude lijepe uspomene i nostalgiju za tim vremenom. Martin već dugo nije među živima, ali zato je njegova ostavština - fotografije, hvala mu za tu ljubav. Počivao u miru Božjem i neka mu je viječna hvala i slava.  copyright saborsko.net

 

Komentari  

#1 Darko 2018-09-13 14:25
Ivane onaj treci je Ivesko.
#2 Ivan 2018-09-13 17:10
Hvala ti Darko na informaciji.

You have no rights to post comments