Međunarodna speleoronilačka ekspedicija Kameni zapisi - Plaški 2017.  Tijek istraživanja od 3. do 8. kolovoza:

Dio ekipe prebacio se na glavnu lokaciju Ekspedicije. Sad smo u zaseoku Jezero, kod Plaškog. Odavde gibamo po okolici i istražujemo. (Veliku pećinu, izvor Vrnjike, Mokru pećinu, Pastrvinu jamu)

Zahvaljujemo g. Majdaku što nam je ustupio kuću kao bazni logor, uz samo jezero Sinjac.

Zahvaljujemo Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški na donaciji za tekuća pitanja i krčenje prilaza do Sinjca.

 

 

Velika pećina je najveća estavela (povremeno izvor, povremeno ponor) u Hrvatskoj. DDISKF-ovci su otkrili da voda dolazi iz gornjih etaža i popeli preko 20 metara kanala koji obećava nova istraživanja.

 

 

Malo smo se prošetali kroz minski sumnjivo područje kod Plaškog i došli do izvora Vrnjike. Tihi se provukao kroz uski procjep do vode i zaključio da ima perspektive. Spremanje za zaron!

 

 

Tihi i Gogo su krenuli u izvidnicu. Gordan Polić je prvi zaronio u ovom izvoru i spustio se na 42 metra! Tihi ga je čekao na 5 metara i snimao. Zovemo Luigi Casati i definitivno moramo proširiti pristup izvoru...

 

Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena u akciji

 

 

Nakon radne akcije izvor se malo "proširio" od pukotine do pristojnog ulaza

 

 

Tihi je opet imao točnu procjenu Luigi Casati spustio se na 75 metara dubine i došao do horizontalnog dijela. Sutra uzima svoj skuter i ide dalje. S njim je zaronio Carlo Venezia.

 

 

Danas su u izvoru Vrnjike zaronili Luigi Casati, Carlo Venezia i Alessandro. Novi rezultat je: 84 metara dubine i 410 metara dužine. Bravo dečki!

 

 

Nakon probijanja kroz divovsku paprat iz koje su čak Tihi i Alan Kovačević jedva izvirivali glave, stigli smo do Mokre pećine kod Janje Gore. Još jedan vodeni objekt, ono što volimo . Alan je zaronio na dah u sifonu, a novaci su učili crtati.

 

 

 

 

 

U Pastrvinu jamu kraj Plaškog spustili su se Gordan Polić, Damjan Ketükil i Bräutigam Géza. Duboka je samo 20 metara, ali već nakon par koraka dva vodena kanala. Gogo je zaronio na 5 metara te ugledao pastrvu i eto naziva. Gogo je zaronio na 5 metara te ugledao pastrvu i eto naziva.

 

 

Zahvljajujemo Općini Plaški i načelniku g. Damjanoviću na podršci u ljudstvu i toplim obrocima tijekom istraživanja.

 

Kroz sumnjivo područje do izvora Vrnjike doveo nas planinar i pridoljubac Ivo Šalić

 

Zahvaljujemo g. Slavku Bošnjaku, vlasniku Lika prometa na pastrvama iz ribogojilišta na Dretulji

 

Došao je kraj ekspedicije i zaslužili smo dobru završnu feštu. Za hranu i piće pobrinulo se Planinarsko društvo “Plaške Glave”, Plaški, a za finu tortu Marija Preksavec i Zeljko Preksavec. Hvala svima na pomoći i podršci!

 

 

 

Završili smo još jednu uspješnu međunarodnu speleoronilačku ekspediciju. Ova je bila posvećena već pomalo zaboravljenom putopiscu Franji Juliju Frasu. U nama je očito spoznao istinske prirodoljupce i istraživače, pa nas je odveo do novih spilja, jama i izvora. Jedva čekamo povratak i na Zrmanju i u Plaški

 

 

Tekst i fotografije: https://www.facebook.com/Kameni-zapisi-Plaški-2017

You have no rights to post comments