Nacionalni park Plitvička jezera akutno je izložen zatiranju njegovih jedinstvenih prirodnih vrijednosti i to primarno zbog trivijalnog izvlačenja brzog profita nerazumijevanjem posljedica trajnog razaranja ljudskom intervencijom u krhki, danas sve rijeđe očuvani prirodni okoliš, izvor života na Zemlji.

Moje životno iskustvo s urođenicima, sporadičnim ljudožderima Nove Gvineje, aboriđinima Australije ili eventualnim potomcima (Kunta Kinte) obitelji robova zapadne Afrike, duž živopisne rijeke Gambije, kao i susreti s pripadnicima indijanskih plemena Amerika, podsjetili su me, s obzirom na nerazumno uništavanje hrvatskog, teškim nedavnim ratnim žrtvama u VRO "Oluji", oslobođenog Nacionalnog parka Plitvička jezera, na navodni govor odabran za 5. lipanj, dan štovanja okoliša pripisan prije više od 150 godina poglavici Duwamisha - Seattlu iz plemena Suquamish.

Moja kompilacija izborom iz govora poglavice Seattla: "Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Mirisavo cvijeće naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek – svi pripadaju istoj obitelji.

Što li vrijedi život, ako čovjek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari. Ja sam crveni čovjek i ne razumijem mnogo. Indijanac voli meki zvuk vjetra kad se poigrava površinom močvare i miris povjetarca po svježoj podnevnoj kiši ili borovini. Prema majci Zemlji i prema bratu nebu odnosi se (bijeli čovjek) kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati i prodati poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti Zemlju i za sobom ostaviti samo pustoš. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje." Kraj sažetaka Seattlovog govora, op. VV.

Hrvatska je u jeku dozrelih procesa deinstalacija ploča simbola totalitarizama, ali vrijedi predložiti vladajućima da svojom nazočnošću i osobnim uvidom daju svoj obol jedinstvenom plitvičkom prirodnom raritetu u nestajanju, možda kakvim komentarima poput promišljanja starog , (da li i profiterski neukog?), indijanskog poglavice Seattla.
The Crow of Truth.

Vrana Veritas

Komentari  

#1 Ivica 2017-09-06 04:31
Da daa...pohlepa(bijelog čovjeka)zlo "modernog"života.A tek tamo daleko neki crveni čovjek pokušava reći da je crven i da ne razumije mnogo(Hm ne bi se složio)Do mene je brzinom munje dopirao taj huuk vjetra i ako bude sreće(a bit će)vidjet ću i jutros orla na nebu i osjetiti taj huuk.I zato ja kao i crveni čovjek mogu reći ne razumijem mnogo al'ja sam bijeli čovjek i zato molim svoju "bijelu braću i sestre"ne radite zlo prirodi.Ubi vas pohlepa i materijalizam.Ne radite zlo prema majci Zemlji i prema bratu nebu!.
A političari molim zaustavite to devastiranje da ne bi i mi jednog dana napisali GDJE JE NESTAO VELIKI SLAP!?
Idemo u krivom smjeru...ka koncu življenja a već odavno velika većina preživljava i nedostojno živi na rubu slapa.
Samo ovi novi braća i sestre na tom slapu grade svoje bolesne snove.
Kapa dole poglavici :-?
#2 Ivan 2017-09-06 13:08
Danas je naša Predsjednica negdje u blizini Plitvica, možda nađe minutu vremena da posluša branitelje koji tamo prosvjeduju već 2 i pol mjeseca...
#3 Ivica 2017-09-06 21:12
Da li se našla minuta za skoknut do Plitvica. 8)
#4 Ivan 2017-09-07 03:08
Citat Ivica:
Da li se našla minuta za skoknut do Plitvica. 8)

Nažalost, nije!

You have no rights to post comments