Od omiljenih marijanskih blagdana danas slavimo Malu Gospu, spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, kojeg Crkva slavi od VI. stoljeća. Mala Gospa zaštitnica je mnogih hrvatskih župa, crkava, kapela i naselja.

U Saborskom je danas posebno svečano proslavljen blagdan Rođenja BDM. Svečanost je započela procesijom od župne crkve sv. Ivana Nepomuka do kapelice Rođenja BDM. Sv. misu je predvodio fra Branimir Novokmet uz koncelebraciju fra Ante Bekavca i fra Draženka Tomića našeg župnika.

Homiliju je držao fra Ante Bekavac, koji je naglasio da se čvrsta i nepokolebljiva vjera jedina može othrvati civilizaciji smrti, jer se jedino u ozračju vjere, kakvu je imala Blažena Djevica Marija, može zaštititi pravo na život od začeća do smrti. 

 

Oltar crkve sv. Ivana Nepomuka

Fra Draženko iznosi Gospin kip iz crkve sv. Ivana Nepomuka

Procesija je krenula iz crkve sv. Ivana Nepomuka s Gospinim kipom

 

 

 

 

 

Udaljenost od mjesne crkve do kapelice Rođenja BDM je oko 500 m  

 

 

 

Fra Draženko u crkvicu unosi kip Blažene djevice Marije

... te ga postavlja na oltar

 

 

 

 

 

 

 

Sv. Misu je predvodio fra Branimir Novokmet, koji je u Saborsko već dolazio povodom proslave sv. Ivana Nepomuka sa subraćom bogoslovima kada su nam lijepo pjevali na misi. Sad se fra Branimir nalazi u Rimu na studiju glazbe.

Misna čitanja čitala Kata Sertić

Propovijednik fra Ante Bekavac

 

 

 

 

 

Nakon mise narod se još malo zadržao ispred crkvice u razgovoru

 

 

Marica Sertić je častila s fritulama, a bilo je i malo rakije

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2017-09-11 12:57
Nije bilo komentara na ovaj članak, ali je bilo prigovora od jedne osobe, koju je jako povrijedilo to što je prazna plastična kutija za kolače i male plastične čašice za žestoko piće privremeno bile stavljene na rub grobnice njenih roditelja, dok je jedna osoba točila liker okupljenima nakon mise ispred kapelice.

Fotografiju sam uklonio na zamolbu osobe koja se u ovom "sporu" našla ni kriva ni dužna.

Prostor oko naše kapelice je pun grobova, ispred kapelice je jako malo mjesta za ovakve prigode i nemoguće je da se netko ne nasloni na spomenik ili slično, narod se uklanja koliko god je moguće...

Ako je netko stavio nekoliko čistih plastičnih čašica i praznu plastičnu kutiju za kekse na mramorni zidić groba, nije to učinio s nikakvom zlom namjerom to se jednostavno dogodilo spontano u tom trenutku, isto kao i objava fotografije. Naprotiv u naše molitve na sv. misi bili su uključeni i svi umrli, i konačno nije ovo bio neki dernek, slavili smo blagdan Rođenja BDM.

Likerom i keksima je taj dan častio naš fra Draženko, načelnik naše Općine je častio rakijom, fritule je ispekla Marica Sertić.

Zaista mi je teško više bilo što slikati javno jer nikada neznaš što će kome zasmetati.

You have no rights to post comments