Svim Saborčanima su dobro poznati pojmovi; Kvartir, Popov šanac, KloštarKvartir je kuća u kojoj je do rata 1991. stanovao svećenik. Popov šanac je jarak nedaleko kvartira u kojeg se slijeva voda s ceste, tu je otkrivena masovna grobnica iz 1991. Kološtar je dio Saborskog od Mostića do crkve. To je ono što mi znamo, a što su prava značenja tih riječi i prava namjena objekata pod tim nazivom, pročitajte u nastavku.
 
Kvartir: (fr. quartier, njem. Quartier) stan, sklonište, nastamba; voj. logor, logorište, vojnički stan izvan vojarne...
 
Šanac: (njem. Schanze) voj. poljsko utvrđenje, rov, opkop
Specifično poljsko utvrđenje naziva se šanac. Etimologija kaže da izraz šanac potiče od njemačke riječi schanze i predstavlja tip poljskog utvrđenja (rova) u službi defanzivnog borbenog sredstva i napravljeni su od zemlje. Šanac je sličan jarku, ali znatno se razlikuju i ne treba ih mješati, jer je šanac složeniji zemljani rad za borbu i od jarka i od rova, premda je jarak nerijetko dio šanca (šančeve odbrane).
 
Kloštar - klàustār 
DEFINICIJA - arhit. četverokutno unutarnje dvorište samostana okruženo trijemom sa stupovljem
ETIMOLOGIJA - lat. claustrum ≃ claudere: zatvoriti
klaustar, kloštar, manastir ?, samostan, stalno prebivalište kaluđera, monaha, fratara, redovnika; četverokutno dvorište u takvom zdanju
 
 
Popov šanac - Saborsko. Na desnom kraju slike se vidi pravilno oblikovan rub terena koji odgovara opisu šanca - istočna strana. Gotovo je istovijetan ovome na slici ispod...
 
Povezana slika
 
 
 
Pogled ispod Borika na Saborsko. Na slici se vidi: šanac zapadna strana (lijevo), kvartir u sredini i crkva desno
 
(...) "Za župni stan, kaže Benzoni, da je u dosta lošem stanju, a nalazi se u glavnom naselju, dok je crkva udaljena od stana pola sata hoda.
Već od početka došla je do izražaja teškoća što je župna crkva dosta udaljena od glavnog naselja u kojem se nalazi i župni stan. Pogotovo je zimi teško doći do crkve".
"Biskup Čolić (1745.-1764.) predlagao je da se župni stan prenese (bio je od drveta) do župne crkve, ili da se zamijeni s nekim od časničkih stanova koji se grade nedaleko crkve".
 
 
Časnički stanovi koje spominje biskup Čolić su mogli biti upravo na mjestu današnjeg župnog stana (kvartira), a možda čak i dvorac koji se  spominje u Mogruškom urbaru. Na vojnoj karti iz 18. stoljeća se vidi crkva St: Ivan što odgovara poziciji današnje kapela Rođenja BDM, a sjevernije uz glavnu cestu je ucrtana obrambena kula ili dvorac...
Na osnovu gornjih podataka došao sam do zaključka da je na mjestu današnjeg župnog stana bio srednjovjekovni vojni objekat (kvartir s šancem). Krajem 19. stoljeća je je na istom mjestu napravljen župni stan - samostan (kloštar). 
 
 

Dodaj komentar

Security code
Osvježi