Koordinacija braniteljskih udruga plitvičkoga kraja “Zapamtite Plitvice” pozvala je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da od nadležnih institucija zatraži zaštitu Nacionalnog parka (NP) Plitvička jezera od zagađenja, devastacije i uništenja.“Nemojmo zaboraviti da Plitvice duhovno i materijalno hrane nas, Vas i cijelu naciju. Nemojmo dopustiti da našoj djeci u nasljeđe predamo devastiran kraj u kojem će jedino moći biti moderno roblje”, poručila je Koordinacija u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Predstavnici braniteljskih udruga plitvičkoga kraja prosvjeduju od 21. lipnja kako bi ukazali na rastući problem koji može dovesti do katastrofalnog stanja uslijed zagađenja i uništenja NP-a zbog “pomahnitale prekomjerne izgradnje i divljačke apartmanizacije” u najosjetljivijem dijelu parka, pod krinkom razvoja plitvičkog kraja i boljeg životnog standarda.

“Gola je istina da se radi o pohlepi nekolicine vanjskih investitora za brzom zaradom, čije je mračne planove blagoslovio Sabor sramotnim izglasavanjem prostornog plana posebnih obilježja nacionalnog parka 2014. godine, unatoč brojnim primjedbama Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nacionalnog parka”, optužuje Koordinacija.

Podsjeća kako je Plitvica Selo smješteno odmah iza Velikog slapa, tako da je još za vrijeme bivše države bilo planirano njegovo iseljenje i preseljenje, upravo zbog zaštite NP-a. Zbog toga nisu razvijane vodovodna infrastruktura i kanalizacija.

“Ovo je Hrvatska, ovdje se sve može – izbaciti Javnu ustanovu NP Plitvička Jezera iz odlučivanja za izdavanje građevinskih dozvola, ignorirati UNESCO, ignorirati značenje zaštićenog područja, ignorirati mišljenje struke, građenje apartmana bez potrebite infrastrukture jer će je država ionako morati kasnije izgraditi kada se fekalije počnu izlijevati na sve strane”, ogorčeni su članovi Koordinacije braniteljskih udruga plitvičkoga kraja “Zapamtite Plitvice”.

http://www.dnevno.hr

Komentari  

#1 Ivan 2017-10-15 10:17
Pratim braniteljski prosvjed cijelo ljeto te sam mislio kako su branitelji zajedno s Upravom Parka i njihovim djelatnicima (viđao sam čuvare prirode pod šatorom), stali u zaštitu nacionalnog blaga, ali čitajući ovo pismo (original) iznenadila me jedna rečenica koja je tamo napisana, a u njoj se spominju baš čuvari prirode:

"Bila je to obaveza i zadatak voditelja i djelatnika službe čuvara prirode NP Plitvička jezera čija je jedina dužnost čuvati Plitvička jezera međutim očito je kako uvježbano izbjegavaju konfliktne situacije"., navodeći prethodno da su oni (branitelji) jedini osujetili prelazak teških kamiona preko mosta i otkrili ispuštanje fekalija u okoliš, a što su trebali činiti čuvari prirode.

Ja sam taj problem iznio još u svibnju 2014.na: http://saborsko.net/index.php/arhiva-clanaka/162-u-srcu-np-plitvicka-jezera-u-selu-plitvica-gradevinski-strojevi-i-kamioni-svakodnevno-prelaze-preko-dotrajalog-drvenog-mostica
No tada nije bilo prepoznato, a prostorni plan je već bio usvojen!

Naravno da su i čuvari prirode djelovali, ali se njihov glas nije čuo.

Ova optužba je preteška i nekorektna! Osobno znam da su čuvari prirode svakodnevno prisutni u svakom djelu Parka usprkos njihovom malom broju i većina ih pošteno zarađuje svoj kruh.

Više nisam siguran da je zaštita Parka u prvom planu...!?

Uostalom gradnja je nastavljena unatoč prosvjedima, ove godine je izdano 70-tak novih dozvola za gradnju, dakle sve ide dalje.
Problem je začet onog trenutka kada je donesen Prostorni plan 2014. po kojem je sve ovo omogućeno.
Tada se trebalo boriti za Park!!!

You have no rights to post comments