Područna škola u Oštarijama nosi ime Siniše i Zrinka Rendulića, dvojice hrabrih domaćih momaka koji su 1991. poginuli u razmaku od tri dana, 15. i 18. rujna. Ovih događaja nesebičnog darivanja za domovinu, pa i svoga života, u kojima je stvarana moderna Hrvatska spomenuli su se i učenici škole koja nosi njihovo ime.

U studenom se već godinama obnavljamo sjećanje na veliku tragediju Saborskog, polažemo vijence, palimo svijeće, čitamo imena stradalih (branitelja i civila), sve se obavi po protokolu, održi se sv. misa, domijenak na kojem domaćini skupljaju političke poene ili se žicaju neke osobne koristi od visokih gostiju i nakon toga razlaz svatko na svoju stranu. To nije dovoljno, to je licemjerje. Naši heroji su zaslužili da ih pamte generacije naraštaja koje dolaze iza nas. Po čemu će ih pamtiti, upitajmo se? Po komemoracijama i domijencima sigurno neće.

Oštarije slave svoje heroje, škola se zove po braći Rendulić. Svaka čast Oštarcima i općini Josipdol.

Mi imamo braću Matovine i braću Dumenčiće, imamo i ostale poginule heroje. Po njima se ništa ne zove. Jedva da su im imena ispisana na pločama na Matićevom brdu, Kuselju i Sertić Poljani. Možda se kod nas to ne može izvesti zbog živih "heroja" ...?

Komentari  

#21 Ruzica 17-11-2017 22:21
Hvala ti Ive za sve sto radiš
#22 Ivan 19-11-2017 07:19
Što bi falilo, a ne vidim da bi nekoga smetalo, da npr. naša škola nosi ime Braće Dumenčić, a "trg" ispred Doma (Općine), Trg braće Matovina, te da se negdje (između mrtvačnice i stare crkvice, ispred ulaza u groblje lijevo) napravi spomenik našim braniteljima na kojem će bti ispisana njihova imena...? Na taj bi se način odužili našim herojima.
Ovo je moje razmišljanje...
Samo je potrebna dobra volja!
#23 Tomo 19-11-2017 09:41
Urednik portala ima ite kako dobre ideje, samo dali oni koji su odgovorni za Opcinu imaju volje da to naprave To bi bilo samo mala utjeha za obitelj od heroja koji su dali svoje zivote za nase Saborsko i Hrvatsku. Dali danas vladari po Opcinam imaju volje i dali su slobodni da to naprave ako nema smetnje od onih koji ih nadgledaju pa oni moraju odobriti ove pametne ideje, Neznam, to vi bolje znate tko vlada sa ovom Hrvatskom i svima mjestima Koliko pratim svaki dan sve portale i TV mislim da smo sve prepustili onima koji nisu bas sa nicim zasluzili da vode Hrvatsku .Hvala Uredniku za objave i za sve sto radi za dobrobit nas koji smo daleko pa i za one koji su blize.Treba se javljati, pisati komentare i ako treba i kritike za one koji nam ne zele bas dobro u nasoj Hrvatskoj.
#24 Ruzica 20-11-2017 13:44
Odlična ideja kao i uvijek od Ive ali plašim se da neće naići na plodno tlo. Voljela bi da se prevarim. Pozdrav

Dodaj komentar

Security code
Osvježi