Prostorni plan NP Plitvička jezera je dokument s "tisuću" nelogičnosti...??? I ne samo to, kao takav je nanio nepopravljivu štetu dozvolivši apartmanizaciju u najstrože zaštićenom području, u Plitvica Selu. Na drugoj strani je donio silne probleme vlasnicima oko legalizacije kuća na Kuselju.

Granica na Kuselju je posebna priča.

Po PP NP Plitvička jezera privatni vlasnici (Kovačići) ne mogu legalizirati svoje kuće jer se, kako im je u riješenju  obrazloženo,  nalaze na području pod zaštitom UNESCO-a, a HŠ - Hrvastke šume mogu rušiti šumu na tom "spornom" području ...!?

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja "kaže" da je granica Parka na Kuselju, BAŠ OVDJE..., po pola ove kuće gledano dijagonalno...

 

Oznaka granice na stablu (slika gore), oznaka granice na el. stupu trafo stanice (slika dolje) 

NP Plitvička jezera i HŠ - Hrvatske šume pak tvrde da je granica OVDJE, kod pilane

Karta NP Plitvička jezera i PP Karlovačke županije. Šuma (na karti napisano crvenim slovima) gdje je vršena sječa sanitara, po ovoj karti se nalazi izvan Parka, pa prema tome i kuće Kovačića i ostale parcele sve do pilane.

Šuma (na karti napisano bijelim slovima) gdje je nedavno vršena sječa sanitara, po ovoj karti se nalazi unutar granica Parka isto kao i kuće Kovačića i ostale parcele sve do pilane.

KOJA JE OD OVE DVIJE KARTE MJERODAVNA...? Za Hrvatske šume ova prva, a za privatne posjede ova druga, ili...???

HŠ su vršile sječu sanitara u predjelu Bršljanovica sve do "šumske" granice Parka 

Šumska granica između Hrvatskih šuma i Nacionalnog parka je kod pilane.

Kuće Kovačića na k.č.br. 4955/1 i 4955/2 se ne mogu legalizirati zbog UNESCO-a, a Hrvatske šume na k.č.br. 4682/1, odmah preko puta mogu vršiti sječu...? (pogled iz zraka)

Na ovom djelu "oko granice" se ne mogu legalizirati kuće, ali se državna šuma može sjeći...!? (pogled sa zemlje)

 

Od saborskog Odbora za zaštiu okoliša i prirode i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na upit za k.č. br. 4962 (slika gore) dobio sam slijedeće odgovore:

Poštovani gospodine Matovina!

Vaš upit sam poslala u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u Upravu za zaštitu prirode koji su nadležni za rješavanje pitanja vezanih uz zaštićena područja i Vi ćete dobiti potvrdu da li Vaša čestica pripada ili ne u područje NP Plitvička jezera.

Srdačno Vas pozdravljam,

Ljiljana Senković-Kukec

Mr.sc.Ljiljana Senković-Kukec

Savjetnica Odbora za zaštitu okoliša i prirode

Hrvatski sabor

Trg sv. Marka 6, 10 000 Zagreb

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani,

prema podacima iz Upisnika zaštićenih područja koji se vodi pri ovom Ministarstvu, k.č.br. 4962, k.o. Saborsko, nalazi se unutar NP Plitvička jezera.

Upućujete se da se sa svojim upitom obratite Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, koje je nositelj izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja za navedeno područje.

S poštovanjem,

 

Mila Preradović, dipl. ing. biol.

viši stručni savjetnik

Služba za zaštićena područja, georaznolikost i ekološku mrežu

Uprava za zaštitu prirode

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Radnička cesta 80, 10000 Zagreb

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Isti odgovor sam u dva navrata dobio i od Općine Saborsko, nakon što sam podnio zahtjev da se k.č.br. 4962 uvrsti u građevinsko zemljište prilikom Izmjena i dopuna PPUO Saborsko i potom dobio odbijenicu s istim obrazloženjem kao i u odgovoru Ministarstva.

Danas mi ništa nije jasno pogotovo kad vidim da HŠ - Hrvatske šume na k.č.br. 4682/1 koja je u njihovom vlasništvu vrše sječu, a po PP NP Plitvička jezera bi jedan njen dio (ovaj do ceste) i po odgovorima iz Ministarstva trebao biti u Parku...!?

Komentari  

#1 Ivan 2017-12-31 18:08
Predstavnici UNESCO-a u veljači 2018. stižu na Plitvice, nakon toga ćemo znati nešto više, odnosno koja je sudbina NP Plitvička jezera. Možda se konačno nešto pokrene u pravcu spašavanja ovoga bisera prirode.
#2 cuna 2017-12-31 21:31
Ivane ti se boris obavjestavas nas sve je to za pravu pohvalu ali sto se stvarno desava vi vidite ali lako receno i razumljivo je sama politika njih se nemozemo rijesiti samo tako sve karte su u njihovim rukama nemamo dovoljno ni znanja ni snage da se odupremo onima koji nas niste Hrvatska je danas prvo mjesto top liste Nadajmo se da ostane da nezavrsi kao Spanjolska prije 25 godina ili cete biti zemlja cudesa prebogata i vi svi zivjeti super ili cete propasti i ostati sirotinja to sto nevjerujem jer Hrvatska ima potencijala Hrvatcka ce bit bogatstvo balkana fali nam vodstvo i tu gubimo puno vremena doce sve uskoro
#3 Ivan 2018-01-01 06:35
Nažalst, politika u svemu ima svoje prste, pa tako i u ovom slučaju. Prostorni plan NP plitvička jezera je prava katastrofa za ovu predivnu prirodu, zahvaljujući upravo političarima. Jedini njihov cilj je bio brzo bogaćenje pojedinaca, a zaštita prirode na zadnjem mjestu.

You have no rights to post comments