Jutros rano su iz HEP-a - Radne jedinice Ogulin poslane sve raspoložive ekipe na teren radi otklanjanja kvara na 10 kV dalekovodu Plaški - Kuselj, no to nekada nije tako jednostavno. Naime radi se o vodu dužine 30 km Plaški - Kuselj, čija dužina sa odvojcima (Lapat, Janja Gora, Plaška Glava, Jezero, Blata, Željeznička postaja Lička Jesenica, Vodovod Lička Jesenica, Jesenica Potpolje, Vodovod Saborsko), doseže 50 km. Ovaj vod napaja 24 trafo-stanice, a kvar može nastati bilo gdje  u bilo kojem trenutku iz više  razloga, pa da cijeli vod ispane iz pogona. Struje od sinoć nisu imala naselja: Lapat, Janja Gora, Jezero, Plaška Glava, Blata, Begovac, Lička Jesenica, Saborsko i Kuselj.

 

U uvjetima ekstremnih vremenskih (ne)prilika kao što je bio olujni vjetar prije 3 tjedna (11./12. prosinca) došlo je do kvarova na više mjesta na spomenutom dalekovodu, jedini uzrok kvara bila su srušena stabla po vodičima, na što se nije moglo preventivno djelovati. Većina tih kvarova je otklonjena odmah, no očito je ostalo još nešto što nije odmah primjećeno kao kvar, tek je kasnije (ovih dana) počelo ponovno izazivati učestale prekide struje. Kod prolaznog (nestalnog) kvara, kao što je ovaj, teško je locirati njegovo mjesto osim pregleda cijele trase od stupa do stupa, a njih je na ovom vodu cca 700 komada, što drvenih, a što betonskih.

U svrhu poboljšanja kvalitete opskrbe, na navedenom dalekovodu, je samo na području Saborskog nedavno postavljeno 40 betonskih stupova umjesto dotrajalih drvenih.

Također saznajemo kako bi kvar mogao biti otklonjen najkasnije danas do podne. (I.M)

Komentari  

#1 Matan 2018-01-06 16:15
Tko nije nikada bio na terenu s Elektrašima, po nevremenu kada riješavaju kvarove, taj ne zna kakav je to "krvav" posao.
Kada svi, zbog lošeg vremena, prekidaju s poslovima na otvorenom, Elektraši tek onda izlaze na teren ako je negdje nastao kvar, a najčešće tako i bude ...

You have no rights to post comments