Posljednja dva dana naciji je uprizoren politički reality show u kojem je javnosti jedan političar na vrlo grub način priznao ne samo da je političko kadroviranje ultimativno već da je Hrvatska sazdana od feuda u kojem su župani apsolutni vladari. Gotovo je povjesna rečenica u kojoj župan arogantno osporava jednom ministru upravljanje vlastitim resorom te ga istodobno etiketira kao politički nepodobnog "kvazihadezeovca". Time je Milinović nehotice odgovorio na višedesetljetno retoričko pitanje nacije "zašto nestajemo, propadamo uz sve resurse koje posjedujemo" - pa zato jer se u osnovi ignorira pravni poredak Republike Hrvatske.
 
Da, točno, jedno se društvo ne bi trebalo baviti temama s područja politike. Sve dotle dok ta ista politika ne počne ugrožavati vrijednosti za čije očuvanje je društvo okupljeno.
 
Sada je valjda i pticama na grani jasno da je iza kulisa ispaljena ista ako ne i gora retorika pri posljednjoj smjeni, čemu je prethodio serijal medijski plaćenih oglasa. Postavlja je pitanje zašto? Zašto župan želi apsolutnu vladavinu nad Nacionlnaim parkom koji je opterećen izazovima koji bi Državu mogu stajati ugleda i novaca? Zapušteno zgradarstvo, infrastruktura, organizacijski ustroj, sukob sa međunarodnim institucijama zbog prekomjernog posjećivanja, apratmanizacije i posljedično degradacije prirodnih vrijednosti.
Isti župan neprikosnoveni je vladar Like od Domovinskog rata i imao je pregršt prilika od Nacionlanog parka stvoriti ogledni Nacionlani park na svjetskoj razini.
Danas su Plivička jezera mogla i trebala biti primjer najbolje prakse upravljanja svjetskim dobrom i održivog razvoja temeljenog na simbiozi lokalnog stanovništa i zaštićene prirode. Na žalost, to se nije dogodilo, naprotiv, Park je sustavno degradiran, zapuštan.
Dogodilo se sve ono što se nikako nije smjelo dogoditi. Svi županovi ravnatelji (sada je vrlo izvjesno da su svi morali biti Milinovićev izbor) nisu imali program revitalizacije Nacionlanog parka već su ga sustavno degradirali.
Ali zašto?
Zašto, ako znamo da su Plitvice nacionalni ponos od prirodnih vrijednosti do simbola otpora na početku Domovinskog rata?!
 
Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera

Komentari  

#1 Matan 06-01-2018 16:06
Ako zanemarimo političku dimenziju napada na ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, Darko Milinović je na “slučaju Plitvice”, kao nitko do sada, javno, otvoreno i vrlo jasno opisao kako izgleda jedno stranačko uhljebljivanje u javnu ustanovu.
#2 Matan 06-01-2018 16:07
Ovakav način zapošljavanja stranačkih kadrova očito je političarima toliko postao svakodnevan da je njemu bilo sasvim normalno sazvati konferenciju za novinare jer se razljutio što natječaj nije bio namješten za njegova kandidata, već ga je ministar Ćorić namjestio za “čovjeka od svog povjerenja”.
#3 Ivan 07-01-2018 20:27
Milinović je svojim zahtjevom, koliko god možebitno imao pravo pa i načelne političke razloge, jer je s druge strane tragikomično pozivanje na izbor nekakvoga stručnoga vijeća kao argument za odluku ministra Ćorića, zapravo u javnoj percepciji demonstrirao filozofiju vuka koji zapiša svoj teritorij, izjede svoje ulovljeno meso i ne trpi da mu se drugi mužjaci petljaju u lov i parenje.

A izvan teritorija – neka sve vrag nosi.

Točno tako izgleda Milinovićev iskorak u javnoj percepciji.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/m-ljubic/28408-m-ljubic-cure-ljudi-curi-more-odgriza-se-kopno-a-oni-se-bodu-za-pasnjak.html

Dodaj komentar

Security code
Osvježi