Ispis
Hitovi: 4344

U organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i HVIDR-e Plitvička Jezera, u kongresnoj  dvorani hotela „Jezero“ danas je u 18 sati prikazan dokumentarni film “104 sumraka”. Film svjedoči o obrani i stradanju Plitvičkog i Slunjskog kraja 1991. godine.

Posebnost ovoga filma je  i u tome što o tim događajima govore   svjedoci tog vremena, svjedoče o stradanjima u Grabovcu gdje je ubijeno troje djece, Vagancu, Smoljancu, Drežničkom Selištu, Rakovici, Saborskom, Slunju, Cetingradu i ostalim mjestima toga kraja.

U filmu su korišteni autentični zapisi iz tih vremena koji govore o odlučnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja u obrani Like i Republike Hrvatske. Unatoč iskazanoj odlučnosti i hrabrosti slabo opremljeni i malobrojni branitelji prisiljavani su na povlačenje, a zauzeta mjesta četnici i JNA su  pljačkali, uništavali i palili. Da tragedija bude i veća u svim zauzetim mjestima četnici su izvršili masakr nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilnim stanovništvom. Kao i u mnogo slučajeva, niti za ove zločine nitko nije osuđen, a mnoga tijela brutalno ubijenih Hrvata do danas nisu pronađena.

Film je rađen pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Grada Slunja, Općina Rakovica i Cetingrada, a produkciju potpisuje studio BUTINA.

Danas popodne u našem kraju je zavladala prava zima, na fotografiji parkiralište ispred hotela Jezero u 20.15 sati

Foto Butina

Anđelko Novosel ravnatelj NP Plitvička jezera, Ivan Panić ratni zapovjednik slunjske policije, Vlado Butina snimatelj

Foto Butina

Foto Butina

Foto Butina

Foto Butina

Foto Butina

Foto Butina

 

Foto Butina

Kongresna dvorana hotela Jezero je bila puna do poslijednjeg mjesta, film traje dva sata

Na izlasku iz hotela dočekala nas je mećava koja je lagano započela prije prikazivanja filma