Zbog kvarova na dalekovodu, jučer i danas, Saborsko je imalo problema s vodoopskrbom. Vodocrpilište Čevrkalo je neko vijeme bilo bez struje, a Saborsko bez vode što nije trebalo biti. 

Postoji alternativa Čevrkalu, zašto se ne koristi u ovakvim situacijama?

1883. u Saborskom je izgrađen prvi vodovod na izvoru Potok, tada su napravljena dva rezervoara, cjevovod i jedna fontana (funtana) s koritom uz glavnu cestu (slika lijevo). Taj vodovod je 30-tih godina prošlog stoljeća, osim stanovništva i mnogobrojne stoke, opskrbljivao i parni pogon pilane u Saborskom.

Nakon Drugoga svjetskog rata voda je sprovedena kroz selo, izgrađeno je 5 pipa, na svaki kilometar po jedna, zadnja je bila na Raskrižju.  80-tih godina prošlog stoljeća voda je uvedena i u većinu kuća. Ljeti za jačih suša izvor je znao malaksati pa su ljudi po vodu išli na Kuselj, no većinu godine vode je bilo dovoljno. S obzirom na broj stanovnika u Saborskom danas dovoljno bi vode bilo za sve samo s Kuselja.

Danas ovaj vodovod nije u upotrebi, koristi ga samo bivši načelnik Općine Luka Hodak, dok ostatak sela zna nekada biti bez vode i po dva dana i nikome ništa. Za vrijeme njegove vladavine voda je iz ovoga vodovoda bila puštana u vodovodni sustav Saborskog kada bi nešto zakazalo na pumpama u Čevrkalu. Nakon što je izgubio izbore 2009. godine između njega i općinske uprave dolazi do prekida komunikacije i voda se iz starog vodovoda više ne koristiti jer je glavni ventil koji se nalazi na njegovom posjedu od tada zatvoren. Treba također napomenuti da je sporni ventil na to mjesto ugrađen za vrijeme njegovog mandata, po njegovom nalogu. 

Današnji načelnik Marko Bićanić je prije nekoliko godina samouvjereno obećao riješiti ovaj problem ali se odustalo pri prvom pokušaju kada se bivši načelnik usprotivio načinu na koji je to trebalo biti realizirano, a trebalo je samo odvrnuti ventil. Tražio je da današnji načelnik s njim razgovara ili pregovara o tom pitanju, na što ovaj nije pristao i tako je sve ostalo po starome. 

Nevjerojatna je činjenica da ovu fontanu (funtanu) napajaju pumpe iz vodocrpilišta Čevrkalo s drugog kraja sela (4 km dalje), na način da je spojena na mjesni vodovod isto kao i okolne kuće i kao takva teče gratis za putnika i namjernika, a na izvoru Potok (stari vodovod) vode ima u izobilju pogotovo sada samo nekoliko stotina metara dalje, samo treba otvoriti ventil. 

Dakle vode ima samo je treba pustiti u cjevovod, što je po svemu sudeći "neizvedivo" zbog suludog razloga, a to je da netko "neda" otvoriti ventil.

 

Komentari  

#1 Matan 2018-02-04 14:36
Meni je nevjerojatna činjenica da bi mnogi Saborčani prije umrli od žeđi nego što bi svom bivšem "dobrotvoru" prigovorili zbog ovoga cirkusa, očito se još mnogima magli pred očima od njegovih opijata.

You have no rights to post comments