Objavljujemo Yutelove fotografije povodom 31. godišnjice prvog minobacačkog napada na Saborsko iz pravca Jesenice 5. kolovoza 1991. Taj datum je svima poznat  kao oružani početak agresije na Saborsko,  sve do izgradnje novih spomenika ove godine na kojima piše da je agresija na Saborsko počela 27.07.1991. ...!?

 

U prvom minobacačkom napadu 5. kolovoza 1991.pogođena je i crkva i ona je bila "legitimni vojni cilj" tako kažu agresori

 

Zabrinuta lica saborčanskih žena, Bara Krizmanić i Marija Galović

 

 I stari i mladi su uznemireni - Toma Kovačić, Ante Grdić - Basonja i  mali Željko Kovačić...?

 

Branitelji u razgovoru s mještanima, u uniformi su s lijeva na desno: Marko Šebalj, Ivica Matovina, Stipe Matovina i Milan Conjar, u bijelj majici kod plota je Pere Matovina, tada vozač autobusa Autotransa, kasnije se uključio u obranu Saborskog, te 2.11.1991. poginuo na Kuselju od avionske granate zajedno s još trojicom branitelja.

Pere Jurin Sertić pokazuje kako mu je granata pogodila krov štale  

  

 I ovo je valjda "vojni objekat"...!?

Zabrinutost se vidi na svakom licu, ... 

Jaga Krizmanić i Marica Špehar 

Anka Grdić - Vickova 

Marica Špehar s grabljama i rogljama na ramenu - vrijeme je poljoprivrednih radova - skupljanja sijena... 

Branitelji odlaze u ophodnju

Civili se uzdaju u branitelje... 

Slavko Špehar

Komentari  

#1 Ivan 2021-07-28 15:03
Živi sam svjedok da se u Saborskom 27.7.1991. godine nije još ništa konkretno događalo, osim patroliranja borbenih oklopnih vozila JNA na relaciji Plitvice - Plaški i preleti MIG-ova.
Tada sam bio na godišnjem odmoru s jednogodišnjom kćerkom i trudnom ženom, kosili smo i kupili sjeno.
2. kolovoza se malo bučnije nego inače u Jesenici slavio sv. Ilija, čula se i pucanjava što nas je donekle uznemirilo, no još nije bilo napada. Još uvijek je, uz poteškoće pri prolasku kroz Plaški i Jesenicu, prometovala autobusna linija Rijeka - Kuselj, sve do 5. kolovoza kada je započeo prvi pravi napad, tada je prekinut promet između Saborskog i Ogulina, alternativa je bila cesta preko Slunja i Tržića.
Neznam zaista otkud datum 27.7.1991. kao početak agresije na Saborsko....?
#2 Kapela 2021-07-28 22:44
Bravo Ive.. Eto koga se pitalo kad se stavljali datumi za pocetak agresije na nase Saborsko a imali su toliko zivih svjedoka ali necija bahatost je bila sebicnost i samovolja,, Ove slike sto si stavija vracaju nas u naj teze dane tog vremena , Mnoge osobe nisu vise medju zivima , kao ni nasi Branitelji koji su dali svoje zivote za bolju Hrvatsku.. eto kako nam stoljetni agresori unistise nase Saborsko i polak Hrvatske, a da nekazemo za masovne zrtve , a eto ih mnogi se krevelje po otoj drzavi u kojoj su ubijali i razarali a dobili su aboliciju i zastitu od vladara da im se nesmi nista reci, slobodno se setaju i smiju prezivjelima Branitel;jima u lice , dakle dotakli smo ponovo dno ponosa i svoje nacije.. Nitko nije sudjen od agresora zlocinaca za nase Saborsko a ni nece biti nikada kad imaju velike prijatelje vladare i Yu sudce iz propale Yu koji sjede po sudovima.

You have no rights to post comments