Ove godine je Cvijetna nedjelja u Saborskom bez cvijeća, nije ga bilo niti za tradicionalno umivanje, još je sve prekriveno snijegom. Niti drijen nije procvjetao kojeg Saborčani tradicionalno nose na blagoslov, no bilo je maslinovih grančica koje nam je donio fra Draženko. Nije ni čudo jer se zima ove godine čudno ponijela u siječnju smo imali proljeće, a sada u ožujku imamo zimu. Jutros u 6:00 sati na meteo postaji "Biljevina" izmjereno -6.2°C, sada u 11:30 je +3°C. Pred nama je Veliki tjedan, misa na Veliki četvrtak biti će u 15:30, na Veliki petak u 15:30, a na Veliku subotu u 18:00 sati.

 

 

Blagoslov maslinovih grančica 

 

 

 

Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan prije Uskrsa pa se naziva i Nedjeljom muke Gospodinove. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je uvod u to slavlje.

To je dan blagoslova cvijeća, maslinovih i ostalih grančica na svim misama. Maslinove grančice i drijenovina uglavnom se mogu nabaviti pred crkvama. Vjernici se skupe pred crkvom a svećenik blagoslovi maslinove ili druge grančice koje prisutni drže u rukama te navijesti evanđelje koje govori o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem.

Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem opisan je u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegova muka koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.
 
Bogoslužje na Cvjetnicu ima dva dijela. U spomen na ulazak u Jeruzalem se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Drugi dio odnosi se na spomen muke i smrti Kristove. 
 
Cvjetnica svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo". Misno evanđelje je opis Isusove muke. Pjeva se tako da Isusove riječi pjeva svećenik, a ostale uloge, već prema tekstu, pjevači, odnosno zbor.
 
Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.
 
Liturgijskim sadržajem, Cvjetnica snažno izražava bit tzv. Vazmenog misterija: kroz muku, smrt i poniženje Krist dolazi do života, pobjede i ulazi u svoju slavu.
Staro je ime ove nedjelje u rimskoj liturgiji 4. i 5. stoljeća bilo Dominica de passione Domini, odnosno Nedjelja muke Gospodnje, jer uvodi u tajnu Velikog petka. Kasnije joj je ime Dominica in palmis, tj. Nedjelja cvjetnica. Do naših dana su se sačuvala ova oba naziva i spojila su se u jedan: Dominica in palmis de passione Domini – Nedjelja cvjetnica muke Gospodnje.
 
Cvjetnica je dvoznačna. Mnoštvo koje je Isusa na svečanom ulasku u Jeruzalem ponijelo kao slavodobitnika, nakon što je shvatilo da se prevarilo u svojim očekivanjima da će Isus uspostaviti zemaljsko kraljevstvo, svoj “Hosana!” je za nekoliko dana pretvorilo u “Raspni ga! Raspni!”. 
Od 1986. godine Crkva na Cvjetnicu slavi Svjetski dan mladih i u mladima želi pobuditi osjetljivost za muke i probleme ljudi koji trpe zbog ratova, gladi i nepravdi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments