Popis vojnika Autro-ugarske vojske iz 1774. godine, među kojima su imena i kućni brojevi vojnika iz Saborskog i Selišta Drežničkog. Ovo je vjerojatno i najraniji pisani trag koji postoji u arhivima, a u kojem se navode imena vojnika i kućni brojevi u Saborskom.

Foto arhivskog materijala objavljen na: https://www.familysearch.org/ark , link mi proslijedila Sue OReilly kojoj od srca zahvaljujem.

Dujan Hodak, k.br. 1

Mihat Krizmanić, k.br. 3

Vid Domšić (Tomšić) k.br. 4

Josip i Luka Hodak, k.br. 5

Toma Matovina, k.br. 10

Gašpar Franković, k.br. 13

Stipan Butorac, k.br. 15

Mate Krizmanić, k.br. 19

Mihat Špehar, k.br. 22

Tadija i Martin Bićanić, k.br. 26

Bariša Sertić, k.br. 27

Frane i Stipan Špehar, k.br. 32

Frane Štefanac, k.br. 38

Ivan i Nikola Vuković, k.br. 40

Luka Šolaja, k.br. 42

Većina vojnika s gornjeg popisa su Saborčani koji su tih godina naselili Selište Drežničko (Orihovo Selište). Npr. na popisu stanovnika Selišta Drežničkog (knjiga Drage Brajdića) nalazi se Dujan (Dujam) Hodak k.br. 1, koji je i u Saborskom pripadao Hodacima. Tada su kućni brojevi prilikom preseljenja mladih obitelji, čiji je muškarac bio vojnik, u Selište prenošeni iz Saborskog (tablica ispod). Formiranjem Drežničke satnije 1816. godine pod koju je stavljeno, ne samo Selište, nego i sva okolna sela uključujući i Saborsko i Vaganac. Selište je trajno preimenovano u Drežničko Selište, dodjeljeni su i novi kućni brojevi.

DEŽNIČKO (SELIŠĆE) I OKOLICU SU POLOVICOM 18. ST. NASELILI SABORČANSKI RODOVI

 

 

 

You have no rights to post comments