Istina o egzodusu: Iz Hrvatske bi moglo otići joÅ¡ 500.000 ljudiSljedećih pet godina Hrvatsku bi moglo napustiti još 500.000 građana. Nakon toga će u zemlji ostati samo oni koji su se obogatili u pretvorbi i privatizaciji, oni koji su od roditelja naslijedili krov nad glavom, povlašteni s visokim mirovinama, uhljebi, nešto ugostitelja i starci.

 

Ovo nisu paušalne procjene ni usputna nagađanja nekih laika nego egzaktni i šokantni podaci temeljeni na istraživanju doc. dr. sc. Tade Jurića, povjesničara i doktora političkih znanosti s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Upravo je ovaj znanstvenik lani napravio veliko istraživanje o iseljavanju Hrvata u Njemačku, na temelju kojeg je došao do podatka da hrvatski migracijski potencijal nije neiscrpan: On iznosi oko 800.000 građana. Prema podacima Eurostata već se iselilo 348.000 ljudi.

Uvjereni da je drugdje bolje
Iako je novac važan za preživljavanje, on nije glavni motiv odlaska, a dugovi i krediti iseljenicima su manje važni od općeg osjećaja pesimizma i beznađa, obiteljskih problema, uvjerenja da će djeci biti bolje negdje drugdje, nepovjerenja u razvitak države te nemorala političkih elita. Štoviše, gotovo nitko iz Hrvatske ne odlazi da bi se obogatio, bogatstvo u vrijednosnom sustavu ljudi koji napuštaju zemlju najmanje je važno (!), a vrlo je malo i onih koji to čine zbog dugova ili kredita. Ali zato je mnogo, doista mnogo onih koji u istraživanju kao najvažnije motive navode opći osjećaj beznađa i pesimizma, uvjerenje da će djeci negdje drugdje biti bolje, pravnu nesigurnost te - nemoral političkih elita!

VIŠE...

You have no rights to post comments