Foto: Davor Puklavec/PIXELLDržava je u četvrtak Titovu vilu Izvor službeno predala u vlasništvo Nacionalnog parka Plitvička jezera. Iz Parka kažu kako će vili dati 'znanstveno-edukacijski karakter' 
 
Vila je sagrađena je prije 65 godina na rubu litice u šumi kod Saborskog. Građena je od zelenog kamena dopremanog sa zagrebačke gore Medvednice. Gradila se pet godina, a gradili su je politički zatvorenici. Prostire se na 6500 metara četvornih kroz tri etaže, a ispod vile je i tunel za bijeg koji vodi na drugu stranu brda. U vilu se ulazi kroz velika hrastova vrata, a i dio unutrašnjih zidova je bio obložen slavonskom hrastovinom od koje je izrađen i sav namještaj. Podovi su bili opločeni skupocjenim mramorom, no sve je to tijekom godina nebrige uništeno i pokradeno.
 
Vraćanje impresivna zdanja u prvobitno stanje stajalo bi oko 370 milijuna kuna.
 
 
Ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević potpisali su u četvrtak, 14. lipnja 2018. godine u Ministarstvu državne imovine Ugovor o dodijeli na korištenje, kojim Ministarstvo državne imovine Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera dodjeljuje na korištenje Vilu Izvor. Događaju je nazočio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi