Prvi put objavljeno: 13. Prosinca 2016.
U zgradi Dječijeg vrtića u Selištu predstavljena je knjiga "Povijest Selišta Drežničkog" autora  Drage Brajdića, koji i sam potječe iz Selišta, a sada živi u Zaprešiću.
 
Načelnik Općine Rakovica g. Franjković pojasnio je u uvodnom govoru kako je došlo do pisanja ove knjige i zahvalio se autoru što je pune tri godine marljivo istraživao po arhivima i uspio napisati knjigu o povijesti jednog malog naselja Selišta.
 
"Nakon oslobođenja Drežnika krajem 18. stoljeća, stanovnici tadašnjeg Orihovog Selišta najvećim će dijelom sudjelovati u naseljavanju čitavog kraja. Nema sela u Drežničkom kraju bez Bićanića, Vukovića, Conjara, Hodaka i Krizmanića."
 
Zanimljivost je isto tako da su prvi naseljenici u Selište nakon oslobađanja od Turske bili upravo stanovnici Saborskog, koji su se spontano počeli naseljavati u Selište, uglavnom mlađe obitelji, koji su bili i čuvari granice prema Turskoj.
 
Nakon iscrpnog predstavljanja knjige kroz zanimljive slajdove autor od strane autora knjige Drage Brajdića, mnogobrojni stanovnici Selišta mogli su kupiti knjigu za 80,00 kuna u kojoj su mogli pročitati povijest svojih predaka odnosno prezimena.
 
Zanimljiva je konstatacija jednog od uvodničara u knjigu g. Smeljana kako bi se , da nije bilo ratova na ovim područjima, mogla iščitati povijest nekih rodova unazad 500 godina, što je inače rijetkost u Hrvatskoj.
 
 

Komentari  

#1 Ivan 2018-06-30 20:33
Publika je s nevjericom slušala autora knjige u kojoj piše da su oni zapravo Saborčani - porijeklom. No fakti su fakti! Uostalom zašto se sramiti porijekla...?

You have no rights to post comments