U Saborskom je u 100 godina, u periodu od 1802.-1902. godine, rođeno i kršteno više od 5000 osoba rimokatoličke vjeroispovijesti. Svi su potomci više od 1000 obitelji. Gotovo trećina ih je umrla prije nego što su bili dovoljno stari da stupe u brak. Bilo je samo nekoliko neplodnih bračnih parova. Stopa smrtnosti u nekoliko obitelji je bila jako visoka čak 90%.

 

Prezimena u Saborskom iz tog vremena: Antolić, Bićanić, Conjar, Čorak, Dumenčić, Galović, Grdić, Hodak, Kovačić, Krizmanić, Malkoč, Matovina, Sertić, Špehar, Spudić, Štefanac, Štrk, Tomšić, Vuković i Žagrović.

Najčešća imena su: Ana, Ante, Bara, Ivan, Jaga, Jeka, Jelena, Josip, Jure, Kata, Luka, Lucija, Magdalena, Marija, Marko, Mate, Nikola, Pave, Petar, Stipe, Toma i Vid. Svatko u Saborskom je potomak jednog od 100 različitih muškaraca.

Na primjer, Tomšići imaju samo 2 zajednička pretka, a Vukovići imaju čak 20. Međutim, da su očuvani rodni listovi s kraja 1700-tih., zajedničkih predaka bi bilo više od 60. Ako uzmemo u obzir da su se brakovi sklapali isključivo među Saborčanima. Saborčani su toliko rodbinski povezani da svi skupa, gledano povijesno i realno, čine jednu veliku obitelj! (Istražila: Sue ORelly)

You have no rights to post comments