23. 11. 1857. dan nakon blagdana Krista Kralja u Saborskom je vjenčano 16 parova, danas je takvo što nezamislivo.  Vjenčanja su se u prošlosti obavljala u pravilu nakon blagdana Krista Kralja pa do početka Došašća. Sakrament ženidbe može se slaviti u svako doba liturgijske godine, no u vrijeme došašća i korizme preporuča se ozbiljnost i poštovanje pokorničke naravi tih liturgijskih vremena. Iz tablica "Saborčanski rodovi" se može vidjeti kako su obitelji iz Saborskog držale do tog običaja. Parovi s ovog popisa su svoje sudbonosno DA izrekli u staroj crkvici, današnjoj kapelici Rođenja BDM, spomeniku nulte kategorije.

TABLICA: http://www.saborsko.net/doc/vjencani1857.xls

U ovoj crkvici, pred ovim oltarom su; kršteni, vjenčani i na vječni počinak ispraćeni mnogi Saborčani u razdoblju od 1726 - 1864.

Komentari  

#1 Kapela 2017-02-14 21:41
Eh... Moram reci da se onda stvarno radilo tesko Muski u Sumam su radili zene i djeca napoljima a i ljudi su kosili livade na ruke sakupi se do 20 kosaca i vise pa udri , uz pjesmu i rakiju a bija je to zdrav narod, nije bilo kompjutera ni televizija pa ni radija, eeee, Sto babe kazu sto ima novoga u selu to je bija danasnji Google, zato je bilo dosta dice u obitelji pa se zenilo i mnozilo, i ako se tesko radilo ,a narod je bija puno slozniji i veseliji cim bi se sastali tri muskarca odma ide pjesma, iako nebi nista popili eh kad se malo popije onda je veliko drustvo i veselje do drugog dana ako je subota, Danas je to sve palo u zaborav a mladih nema sto ih i ima mora u tudji svijet kako se kaze trbuhom za kruhom u Hrvatskoj nemoze ostavariti svoju buducnost Tragedija za nasu Hrvatsku populaciju, svaki dan sve je manje pravih Hrvata u Hrvatskoj a sve vise dofuranih tudjinaca.
#2 Kapela 2017-02-17 00:33
Mladi narastaj neznaju bas puno od proslosti naseg Saborskog dabome mnoge bas to puno ne zanima,posebno one rasipane po svijetu . da ih zanima postavljali bi pitanja ovdje nasem uredniku koji bi nasa pravu istinu i objavija Tesko onome koji nezna svoje porijeklo barem za cetri generacije u nazad, Ja sam pronasa praunuke porijeklom iz Saborskog (Skrada) po prezimenu Grdic , onda me pitaju dali smo rod , dabome da im objasnim, koliko ja znam,Sjecam se otih obitelji jos iz 1948 kada su poceli napustati Skradu a bili smo velika rodbina i imali zajedno livade za kosnju. Pa i ovdje sam upozna blisku rodbinu Ivu Grdic porijeklo Marka Micina brata od moje Babe Jage, Pa neki Mate Grdic isto iz skrade a znam ciji je , Danas se barem moze pronaci svoje porijeklo ako se zeli. Moj prijatelj josarda istrazuje svaki dan i do desetog koljena unazad pa stalno mi prica kako voli pronaci svoje bliznje pa i daljnje rodjake i porijeklo,iz Amerike
#3 Stjepan 2017-02-18 12:11
Poštovani Tomo,
Budući da ja istražujem svoje Saborčanske rodove( Sertić i kovačić) i Hodake iz Drežnik Grada moram priznati da jako teško dolazim do podataka. jedan od razloga je što su moji ( majka, otac, bake ) pokojni. Ja do sada nisam imao vremena gradio kuću ( Sesvete ) četvero djece rat itd... Pa evo sam sa počeo 2003 istraživati uglavnom knjige koje su dostupne su državnom arhivu Hrvatske u Karlovcu. Zato sam zahvalan Ivanu za svaku objavu koja mi daje nove smjernice i potvrde da sam na dobrom putu. Ja sam rođen u Zagrebu i moja djeca ali svi znaju jako puno o Saborskom. Moj stariji sin Ivan kad god putuje prema moru tim putem svraća u Saborsko i donese mi vode sa Funtane . Usadio sam im ljubav prema vjeri, obitelji, porijeklu i domovini. To je jedini put da se Hrvatska spasi. Nemamo zemlje u Saborskom ( bar neznamo ) djeca me stalno nagovaraju da kupimo nešto u Saborskom da imaju traga.
#4 Ivan 2017-02-18 16:32
Ja sam do neba zahvalan našoj Sue, bez nje bih bio slijep kod "zdravih" očiju; +2 staračka dioptrija...
#5 Ivan 2017-02-18 16:36
Već sam jednom napisao da Sue nije uspjela obuhvatiti sve saborčanske obitelji, to je praktično nemoguće jer se radi o više tisuća osoba samo u razdoblju koje istražuje...

U Saborskom je u 100 godina, u periodu od 1802.-1902. godine, rođeno i kršteno više od 5000 osoba rimokatoličke vjeroispovijesti. Svi su potomci više od 1000 obitelji. Gotovo trećina ih je umrla prije nego što su bili dovoljno stari da stupe u brak. Bilo je samo nekoliko neplodnih bračnih parova. Stopa smrtnosti u nekoliko obitelji je bila jako visoka čak 90%.
#6 Kapela 2017-02-18 21:45
Postovani Stjepane.. Postivam tvoje zalaganje da bi ti djeca odrastala i zadrzala svoje porijeklo To je lijepo a danas je to malo lakse nego sto je bilo prije 50 godina ili vise, Ja pokusavam u tudjem svijetu djeci pokazati di su i odkuda im je porijeklo Dabome moj sin je izradija ili kupija knjigu sa stablo ili porijeklo unazad deset generascija, a docim ja znam samo do trece generacije dalje neznam to je za mene prevese docim danas imaju kompanije koje ti sve pronajdu samo moras biti uporan , Kako kaze nas urrednik Ive , Sue je jedina osoba koja je istrazila svoje porijeklo a koliko ja znam da je u porodici imala i Grdica posto je Luka Grdic osa u ameriku a ostavija zenu Mandu i sina Nikolu ja ih se dobro sjecam,a on se tamo ozenija,od porijekla Matovina.
#7 Josarda 2017-02-20 07:34
Kao sto je Ive mapisao mozemo biti zahvalni Sue za nezin trud sto je nas spojila i da znamo cijsmo. Prije smo znali jer su nam stariji govorili da smo rod ali nismo znali kaki smo rod sve dok nasa Sue nije pocela nase stablo tako da smo zaznali sve o nasoj proslosti Mi svi volimo da saznamo o nasoj proslosti ali nisam vidija osobu koja je toliko zainterisana za svije porieklo Potrosila je puno novaca i vrjemena dok je to istrazivala Cak je isla u Saborsko da pronajde grob od svoga pradjeda Markice Nazalos ga nije pronasla probao sam joj pomoci ali nisam nija uspija posto su kod nas groblja prekapana i niko nezna di mu je grob
#8 Josarda 2017-02-20 07:41
Pricam sa njom ona je toliko zaljubljena u taj Saborski da ja i ona pricamo svake nedjelje po 3 /4 sata ali samo sve o saborskom sad zna sve po saborskom preko mapa svaki zaselak ali biljevina joj je u srcu Probacemo jednoga dan ako bog da zdravlja doci skupa u biljevinu i sve obici to joj je velika zelja
Pozdrav svima i puno srece u trazenju svoje proslosti Hvala bogu ja i Ive smo svoje nasli bog

You have no rights to post comments