Ispis
Hitovi: 2959

Ova rodovska zajednica na temelju povijesnih dokumenata, smatra se da je nastala na području srednjovjekovne hrvatske župe Pset, u predosmanlijsko vrijeme, danas područje Cazinske krajine. Riječ je o nižem plemstvu, tzv. jednoselcima koji u prvobitno nastanjivali područje Pečigrada u današnjoj općini Cazin. Tijekom prve polovice 16. St. u jeku pojačanih osmanskih napada na područje Cazina i cijele današnje Cazinske krajine  jedna manja skupina odlazi u  modrušku župu, a ona skupina koja je ostala na području 278. Pečigrada, dolaskom Osmalija prima islam i napušta kršćansku vjeru.

U ogulinskoj kraju, Sabljaci razvijaju dva rodovska naselja: Modruške Sabljake i  Sabljak Selo, južno od Ogulina. Prema popisu stanovništva  iz 1948.,  bilo je ovdje ukupno 247. osoba s prezimenom Sabljak. Prezime Sabljak-Sabljaković nose Hrvati, uglavnom  iz okolice Ogulina te Bošnjaci u Cazinskoj krajini (Pećigrad), koji nose prezimenski oblik Sabljaković, dok su u ogulinskom kraju Sabljaci. (prof. Enver Ljubović)

(Na slici lijevo su temelji kuće na Sabljakovom brdu gdje više nema kuća)

U gornjem tekstu se ne spominje Saborsko u kojem od prve polovice 19. stoljeća također ima Sabljaka porijeklom iz Rakovičkog kraja. Danas u Saborskom ima samo dvije kuće Sabljaka. Trajno je nastanjena jedna obitelj u Conjarima, a druga u Senju povremeno. U tablici ispod se nalazi 17 osoba s prezimenom Sabljak koji su rođeni u razdoblju od 1815. do 1901., nije mi poznato jesu li popisani svi...? 

http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Sabljak.xls

Prezime Sabljak u Hrvatskoj nose Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Ogulina, a prema nekim izvorima iz Cazinske krajine te iz Cetinskog kraja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Slunju i Ogulinu. U Sabljakima Modruškim u okolici Ogulina svaki drugi stanovnik prezivao se Sabljak.

Direktni predak saborčanskih Sabljaka dolazi iz zaseoka Korita kod Selišta Drežničkog.