Excel tablica Obiteljsko stablo Galovići

U ovoj tablici se nalaze imena "svih" Galovića rođenih između 1779. i 1931. godine. U tablici su također i ostali podaci o svakoj pojedinoj osobi, onoliko koliko se moglo sakupiti pretraživanjem arhiva. Naime radi se o veoma zahtjevnom poslu. Glavni izvori podataka su crkvene knjige iz raznih arhiva što u Hrvatskoj, a što u Americi. Podatke iz tih knjiga je često veoma teško pročitati. U jednom razdoblju su podaci u crkvene knjige upisivani na latinskom, što dodatno otežava posao kod prevođenja. Praotac svih saborčanskih Galovića je izvjesni Josip 1799., koji najvjerojatnije nije rođen u Saborskom, kao niti njegov najstariji sin Ante jer njih dvojica nisu upisani u knjigu rođenih u Saborskom. Galovići kasnije to ime više nisu davali svojoj djeci. Poslijednji Josip u Galovića je bio unuk prvog saborčanskog Galovića rođ. 1832., što je vidljivo i iz ove tablice. Razlog tomu je nešto što je Josip napravio na sramotu svoga roda i tako postao "crna ovca" u selu. (Podatke prikupila Sue OReilly, s engleskog prevela Silvija Matovina.)

 

GALOVIĆ - etimologija ovoga prezimena od starog osobnog imena Gal + ović, koje se spominje u starim dokumentima (staro narodno ime prije Triendentskog koncila, Ilirskih korijena). U popisnoj listi (Komorski) iz 1698.godine zabilježeno u Sikirevcima i Županji. Danas ovo prezime nose u Županji 138 osoba, te 84 u Sikirevcima.

Galović je prezime u Srbiji koje pripada kategoriji prezimena sa završetkom ević, ović. Po popularnosti u Srbiji, prezime se pozicionira na mjesto: preko 800.

Galovići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, većim dijelom iz okolice Županje, a vrlo su rijetko i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Slavonskom Brodu. U Cerovačkim Galovićima u Gradu Dugoj Resi svaki drugi stanovnik prezivao se Galović.

You have no rights to post comments