Ispis
Hitovi: 3654

Prvi Kovačići u Saborskom su: Toma (1776/1833.), Josip (1797/1846.) i Toma rođ. 1790. datum smrti nije upisan. Kovačić je sedmo (7.) najčešće prezime u Hrvatskoj. Broj pojavljivanja u populaciji Hrvatske je 11.171 Prezime Kovačić je, isto kao i Kovačević i Kovač, izvedeno od zanimanja kovač, a pojavljuje se u 16. stoljeću. Danas su u Saborskom stalno nastanjene samo dvije obitelji Kovačića.

Martin Kovačić (slika lijevo)

(Podatke prikupila Sue OReilly, tablicu s engleskog prevela Silvija Matovina, tehnička podrška Mario Matovina.)

http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Kovacic.xls

Kovačića je 10.546 u Hrvatskoj. Većim su dijelom iz Zagreba, a po nekim izvorima iz Like te Podravine. U posljednjih sto godina, najviše se Kovačića rodilo u Čelini kraj Omiša. U tom selu su se gotovo svi stanovnici prezivali Kovačić, a danas se oko četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj preziva tako.

Kovačići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz Zagreba, a prema nekim izvorima iz Like, Podra vine (Đurđevac) i sjeveroistočne Bosne. Vrlo rijet ko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Splitu. U Čelini u Gradu Omišu gotovo svaki stanovnik prezivao se Kovačić.

Za antroponimiju ličkih Kranjaca ponajprije je karakteristično neoubičajeno mnogo prezimena nastalih prema zanimanjima (Klobučar, Kolar, Kovač, Kovačić,