Ispis
Hitovi: 4722

Saborsko, 25.8.2018., subotnje jutro nagoviještalo je kišu ali isto tako, kako su odmicale minute, jako dobre ljude i dobro društvo. Kavu i čaj iz kotlića skuhali su i održavali na konzumnoj toplini supružnici Marija Preksavec​ i Željko Preksavec​, a žene iz Ženska Akcija Saborsko​ doslovce je zatrpala kolačima da smo svi cijeli dan moglo zasladiti i dignuti energiju. Počeli su pristizati prvi gosti, a nama organizatorima dan je odjednom počinjao biti ljepšim i zaboravili smo oblake iznad nas i na sunce koje su zaklanjali. Pred nama su se redala lica obasjana vedrinom i osmijesima. Izmjenjivali smo riječi dobrodošlice i lijepih želja, a bilo je tu i darova. Prva ekipa koja je stigla bili su PD Vrapče, oni su bili i najbrojniji današnjeg dana, i pala je prva zajednička fotka s darom, umjetničkom slikom, koji je specijalno za nas i za ovaj dan načinila članica njihovog društva, a ipak i članica Saborskog, Ana Bubić​. Počeli su se redati i drugi gosti: HPD Klek iz Ogulina, naši prvi susjedi s dugogodišnjom tradicijom i bezrezervnom podrškom, zatim predstavnici iz središta naše županije PD Karlovac s predsjednikom društva i planinarske zajednice grada Karlovca g. Mladenom Kukom. Zatim pojedinačni ili manji broj predstavnika, za koje se nadamo da će prenijeti dobre dojmove članovima svojih matičnih društava: PD Gromovača iz Otočca, HPD Sv. Šimun, PD Zet, PD ENT, PD Željezničar, PD Matica, PK Horizont, Skaut, kombi s planinarima iz PD Kapela - Zagreb, nekoliko automobila iz Plaškog, domaći Saborčani, HGSS iz stanice Ogulin i dalje redom. 
Obradovali su nas i predstavnici Hrvatskih šuma, Ines P. i Dubravko Š. koji su nazočili otvaranju staze i izrazili svoje zadovoljstvo svakom aktivnošću kao ovoj koja promiče zaštitu prirodnih ljepota i njeno prezentiranje, te na tome planu ponudili suradnju i izložili neke od planova po pitanju zaštite prirode.
Svojim dolaskom i pohodom čast nam je iskazao  prof.dr. Rade Knežević, iz područja geoznanosti, rodom tu iz Ličke Jesenice. Oduševljen je ovom inicijativom i današnjim događanjem, izražavajući želju da će ljubav prema okolišu zahvatiti mnoge. Obzirom da je profesor na Fakultetu za manadžment u turizmu i ugostiteljstvu nadamo se suradnji i stručnim savjetima.
U Upisnoj knjizi upisano 88 imena, a nekoliko "razletanih" nije se upisalo, ali ta je brojka tu negdje oko stotinu.
Skromnu svečanost otvorenja i pohoda započeli smo odavanjem počasti i paljenjem svijeća poginulim Saborčanima kod spomenika Ranjena golubica. Svijeću za planinare zapalili su predstavnici Ivica Vukovic​ i Josip Anušić​, te ispred općine Saborsko načelnik Marko Bićanić. Uvodno je pozdravio i dao nekoliko informacija Josip,  a s izrazima dobrodošlice nastavio je i načelnik Marko. Pozdravio je i župnik Saborskog fra Draženko, te blagoslovio planinare i planinarski put. Iza toga uputili smo se par metara dalje, na početak puta kod župne crkve, gdje je načelnik presjekao traku i time službeno otvorio planinarski put IZVOR VODA u Saborskom. 
Tako smo i započeli s pohodom planiranim pravcem i redoslijedom obilaska: crkva Rođenje BDM, Križevac na Alanu, Kuk, Veliko, pa Malo vrelo Jesenice ili Zelenke, "Lice Isusovo", Lovačka kuća po povratak preko Bukovače uz okrjepu na vrilcima Vejnovac i Vrilce, Mandino vrilce. Kiša nije mogla izdurat, počela nas je pomalo škropit od Velikog vrela. Zanimljivi ovi planinari. Nitko nije rogoborio ili se mrštio, već izvadiše kabanice i kišobrane, a nekoliko planinara je uživalo u slaboj kiši i nikako se nisu zaštićivali. Jedna planinarka je komentirala: "Već nekoliko dana u stanu mi kuha mozak od vrućine, ovo mi je super da se malo rashladim. Imam dvije kabanice u torbi, neću ih vaditi." Rosila je kišica oko sat vremena, a onda se pokazalo sunce. Na vrh Bukovače, već u zaselku Štrkovi duži odmor da se sabere cijela ekipa kako bi i ovdje zapalili svijeću četvorici poginulih Saborčana u Domovinskom ratu. I za nekoliko minuta stižemo opet na križanje kod crkve Rođenje BDM odakle se upućujemo do škole Saborsko, na kraj današnjeg pohoda, gdje nas čeka grah i okrjepa.
Svim sudionicima je uručeno Priznanje kao svjedočanstvo na sudjelovanje u ovome događaju utemeljenja planinarskoga puta i nadamo se tradicije pohoda. Kako su planinari odlazili svojim kućama i opraštali se od organizatora izražavli svoje zadovoljstvo današnjim danom i ljepotom puta kojeg su pohodili. Mnogi su izrazili želju dolazaka i narednih godina što mi organizatori pozdravljamo i pozivamo da u svojim društvima animiraju i druge članove. Oni su bili svojevrsna izvidnica koja će prenijeti svoje dojmove.
Svima vam hvala na današnjem dolasku. Hvala svima koji su sudjelovali u uređenju i markaciji ovoga planinarskog puta i svima koji su dali svoj doprinos u uspješnoj organizaciji ove svečanosti i ovoga pohoda. Vidimo se na planinarskom putu IZVOR VODA. Dođite pojedinačno ili u manjim grupama i uživajte, odmorite se i okrijepite. Javite se ako vam treba vođenje. A onda na godinu opet pohod. Doviđenja!
Josip Anušić
 

Okupljanje u 10 sati 

 

  

 Zvonko Ranogajec ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin 

 

 

 

 

Jama masovne grobnice  

 

 

 

 

Kolače za dobrodošlicu spekle žene Saborskog

 

Startna pozicija 

  

 

 

Simbolično presjecanje vrpce za otvorenje staze 

 Crkcica Rođenja BDM iz 1726. spomenik kulture nulte kategorije 

 

 

Staza Križnog puta 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zajednička fotografija na vrhu Alana 

 

 

Kuk - Joja i Prelac 

 

Foto: Miljenko Vargek 

 Veliko vrelo

Ovdje nas je uhvatila kiša 

Evo ovdje i moja malenkost, foto: Josip Anušić

Donje rublje kod Velikog vrela koje su očito odbacili migranti kojih ima po svim šumama Like i Gorskog Kotara

 

 Neki su imali potrebu osvježiti se

 U izmaglici ...

 

 

 

 Rijeka Jesenica

 I GSS nam je bio na raspolaganju

Lovci nam nisu iskazali dobrodošlicu, ništa od obećanja da će lovačka kuća biti otvorena. 

Tragovi prolaska migranata ovim područjem na Velikom vrelu Joja Štrk pronašao dvije autobusne karte Sarajevo - Bihać. Na izvoru smo također pronašli odjevne predmete koje su migranti tamo ostavili.  

 Prof. Knežević se zahvalio Josipu na angažmanu oko uređenja staze.

 

 

 

 

 Povratak s Malog vrela

 

 

 

 

 

 Josip - Joja Štrk još jedan od sudionika uređenja staze

 

 

 

 

 

 

 

 Oni izdržljiviji su nastavili prema Vrilcu i Bukovači, najtežem djelu staze, te konačnom cilju Područnoj školi gdje ih čeka okrijepa. 

Prof. Knežević i ja smo ovdje zavšili hodnju, dok je dr. Puškarić nastavio dalje.