Ispis
Hitovi: 7544

Dana 07.studenog 1991. godine u Poljanku, točnije u zaseoku Vukovići počinjen je ratni zločin nad hrvatskim civilima. Tog kobnog dana, dvije naoružane skupine srpskih terorista, pripadnika četničkih vojnih formacija i milicije tzv. Krajine ušle su u selo oko 12 sati. U svom krvavom pohodu iz kuća su izveli sve Hrvate koji su zatečeni u selu te ih strijeljali iz automatskih pušaka. Na okrutan i kukavički način ubijeni su:

Ubijeni su mještani: Vjekoslav Vuković (r. 1939.), Dane Vuković (r. 1911), Lucija Vuković (r.1923.), Milka Vuković (r. 1926.), Nikola Vuković (r. 1926), Joso Matovina, (r.1940.), Nikola Matovina (r. 1912.), Dane Vuković (r. 1917.), Ivan Vuković (r.1934.) i Nikola Vuković (r.1938.). Masakr je preživio samo šesnaestogodišnjak Božo Vuković. Sve su kuće opljačkane, a potom zapaljene.

Na Poljanku su po istom scenariju, ubili Ivana i Nikolu Vukovića. Ivan i Nikola su pokopani na mjestu ubojstva, gdje su nađeni nakon Oluje. Tijela ubijenih u Vukovićima niti do danas nisu pronađena, a nitko od počinitelja ovog strašnog zločina nije odgovarao.

(Na slici je Jaga Matovina, rođ. Vuković supruga ovdje ubijenog Nikole Matovine i majka Jose Matovine, snimljena u Slunju dan nakon ovog pokolja)

 

Spomen ploča na mjestu zločina u Vukovićima, Nikola i Joso Matovina (otac i sin) žrtve ovoga zločina iz Matovinske Lisine, zaseoka nedaleko Vukovića.