Ispis
Hitovi: 2038

Kolona sjećanja ove godine je po prvi put krenula ispred škole prema masovnoj grobnici. Kiša je padala nemilosrdno, a bilo je i hladno. Ceremonija odavanja počasti žrtvama srpske agresije počela je prigodnom pjesmom koju je pročitala Sanja Špehar, a potom je učiteljica Danijela Šimić Matijević čitala jedno po jedno ime stradalih 1991. godine. Prvi vijenac ispred spomenika položili su roditelji poginulih branitelja, a potom izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović general Mladen Markač, ministar Tomo Medved poslao je svog pomoćnika, a u ime  Karlovačke županije vijenac je položio predsjednik  Županijske skupštine Ivan Vučić.. Dalje su vijence polagali i svijeće palili predstavnici;, gradova Ogulina i Slunja, općina, policije, šumarije, škole, mnogih civilnih i braniteljskih udruga, te ostali...

 

 Ive Krizmanić i Predrag Matovina

Uruga branitelja JU NP Plitvička jezera, jutros je u dolasku u Saborsko na Kuselju zapalila svijeću za poginule u zrakoplovnom napadu 2. 11. 1991. Ovi branitelji su i sami sudjelovali u obrani Saborskog jer su iz susjednih sela, Sertić Pojane, Poljanka i nekih drugih naselja u općini Plitvička jezera koja su pala prije Saborskog. Nakratko su se prisjetili tog kobnog dana 2. studenog i granatiranja jugo avijacije po samom centru Kuselja kada su poginula petorica branitelja. Nadljudskim Uprkos jakoj neprijateljskoj tehnici i ljudstvu koje je nadiralo cestom iz pravca Čorkove Uvale ( tenkovima, topovima, minobacačima, teškim mitraljezima), branitelji su odbili taj napad usprkos velikim gubicima u ljudstvu.

Kolona sjećanja je krenula ispred škole 

    

 

 

Mjesto masovne grobnice 

 

 

 

Roditelji poginulih branitelja 

 

 

 

Izaslanstvo državnog vrha 

Karlovačka županija 

Općina Saborsko

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja

PP Ogulin počast  žrtvama odaje načelnik postaje Goran Vukelja sa djelatnicima

Grad Ogulin 

Općina Plaški

Općina Brinje 

 

 

 

 

 

 

Udruga branitelja HEP-a, je u Saborsko ove godine došla s preko 100 članova 

Udrga branitelja HEP-a ROSH (Regionalna organizacija središnje Hrvatske) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga branitelja JU NP Plitvička jezera 

 

 

 

 

 

Hrvatske šume     

Dr. Ante Šantić iz Bihaća 

 

Osnovna škola Plaški - Područna škola Saborsko 

 

 

Grad Slunj 

 

 

 

Općina Josipdol 

 

 

Ante Nadomir Tadić Šutra (Ovrlja, Otok kod Sinja, 1963.) je hrvatski književnik i skladatelj, rodom iz Otoka. Od 5. kolovoza 1995. živi i djeluje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Piše pjesme i prozu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Profesor je komunikoloških predmeta. Izabran je u nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana komunikologije. Danas je recitirao poznatu domoljubnu pjesmu Tomislava Bralića i klape Intrade Stina Pradidova 

http://tekstovilyrics.com/stina-pradidova.html

 

Biskup u miru mons. dr. Mile Bogović je predvodio molitvu kod spomenika 

 

 

Nakon ceremonije odavanja počasti stradalima u Domovinskom ratu 1991. u crkvi sv. Ivana Nepomuka održana je sv. misa koju je predvodio biskup u miru dr. Mile Bogović. 

 

Naš župnik don Goran Antunović 

 

 

 

 

 

Dragi gost fra Draženko Tomić donedavni župnik u Saborskom i Plaškom

Dr. Mile Bogović biskup u miru

U svojoj homiliji biskup Bogović je poručio: „S padom komunizma Hrvatska se našla u prilici da ostvari svoju državnu samostalnost i u neprilici da nestane i kao federalna jedinica. Put prema samostalnosti pokrenut je demokratskim putem, put prema uništenju svake samostalnosti nametan je nasiljem iznutra i izvana. Trebalo je organizirati obranu, trebali su nam branitelji. Oni su se počeli okupljati po cijeloj Hrvatskoj. Jedno takvo i jako okupljanje zbilo se oko obrane Saborskog. Po toj braniteljskoj spremnosti Saborsko je prepoznato u našem narodu. Bez tog braniteljskog osjećaja u našem narodu, bez spremnosti da se i vlastitim životima brani svoje obitelji, svoja sela i gradove, svoj narod, ne bi bilo Hrvatske samostalne države. Valja se toga prisjetiti i obnoviti ideale koji su tada pokretali našega čovjeka. To obnavljamo i današnjim okupljanjem. Ovom prilikom htio bih vam svima reći nešto o plemenitoj i svetoj ulozi branitelja.

Isus je obećao apostolima da će na njih i na one koji na njihovu riječ povjeruju i pokrste se poslati Duha Svetoga. Znakovito je da Isus tog Duha naziva Braniteljem. Znamo što znači riječ branitelj. Njegova zadaća je braniti one koji su ugroženi, napadnuti. On u prvom redu gleda ugroženo dobro koje treba sačuvati. Zato je biti branitelj uzvišena služba i uloga. Bog je, doista, uvijek za čovjeka, za njegovo spasenje i uzdignuće. On nikada ne želi da čovjek bude ponižen u svom dostojanstvu. To je bitna sastavnica Radosne vijesti koju su apostoli na uskrsno jutro doživjeli a na dan Duhova počeli širiti svijetom.

Kada je Isus poslao u svijet svoje apostole i učenike govorio im je da će u svijetu imati muka, da će ih svijet zamrziti, da ih šalje kao janjce među vukove. Koji je onda apostolima oslonac u radu i naviještanju? Poslat će im Branitelja. Time im je zagarantirao da ih ni mržnja svijeta, ni njihove slabosti neće u konačnici  nadvladati jer Kristovi učenici imaju takva Branitelja koji im osigurava sigurnu pobjedu. Mogli su se apostoli, vidjevši što se dogodilo s njihovim Učiteljem, povući u stranu, opustiti se i prilagoditi se prilikama, naći svoj mirni kut negdje u zavjetrini. Mogli su reći: ništa se ne može, prilike su takve. No oni su osjetili ljudsku nevolju i na Kristovom tragu, preuzimajući i Kristovu sudbinu, krenuli u svijet da ga brane od zla. Osjetili su se odgovornim za svakoga čovjeka. Krenuli su, dakle, težim putem, napornim putem zato da bi drugima svojim životom stvorili više svijetla na njihovom životnom putu. Dragovoljno su prihvatili ulogu i službu branitelja ljudi. Prihvatiti ulogu branitelja doista je vrlina nad vrlinama. Pokušajmo to pročitati u braniteljskom duhu 1991.

Mogli su branitelji, vidjevši što se događa s njihovom braćom, otići u Njemačku, ili opustiti se i prilagoditi se prilikama, naći svoj mirni kut negdje u zavjetrini. Mogli su reći: ništa se ne može, prilike su takve. No oni su osjetili nevolju svoga naroda i krenuli da ga brane od zla. Osjetili su se odgovornim za svakoga čovjeka. Krenuli su, dakle, težim putem, napornim putem zato da bi drugima svojim životom stvorili više svijetla na njihovom životnom putu. Dragovoljno su prihvatili ulogu i službu branitelja ljudi. Prihvatiti ulogu branitelja doista je vrlina nad vrlinama.

Jasno je da je Sin čovječji postavši čovjekom imao mnogo razloga da svijet optuži i osudi. Za to se nije trebalo mnogo mučiti. No on je došao da pokaže način kako se svijet može spasiti, kako se ljudima može pomoći, kako ih se može obraniti da ih zlo ne uništi. Tu čistoću Kristova pogleda na svijet nećemo nikad dosegnuti, ali trebamo prema tome rasti.

Nama se nameće konfuzija da i nisu postojali s jedne strane napadači a s druge branitelji nego da su obje strane jednako napadačke. Zato je korisno da naznačimo osobine napadačkog i braniteljskog mentaliteta.

Napadački mentalitet ide za tim da se na drugoj strani uočavaju samo slabe strane. Što manje dobra a više zla, veći je razlog za napad. Treba stvoriti dojam da na drugoj strani i nema dobra. Zato se napadom samo dobiva jer se time zlo uklanja. Napadač sužava vrijednost onoga kojeg napada na ono što ne valja, na ono što treba uništiti. Eventualni nedostatak poistovjećuje s cijelom osobom. Nastaje potreba za više zloće na drugoj strani. Onda se ona povećava i umnaža. Prisjetite se kakva je bila predratna propaganda o hrvatskom narodu i hrvatskoj državi (genocidan narod i zločinačka država!). To je napadački mentalitet  koji ima za cilj uništavanje.

Takav mentalitet dolazi do izražaja i u vrijeme kada oružje miruje. I tada se drugim sredstvima ističu negativnosti onoga kojega se želi napasti. Dobro je razrađen sustav optuživanja, a nerazvijen osjećaj za praštanje.  Cilj je isti kao i u ratu, samo što su metode drukčije. Uvijek se moglo razjariti svjetinu da traži krv; uvijek će biti Pilata koji će osuditi nedužne i oprati ruke.

Braniteljski mentalitet ide za tim da se zaštiti ugroženo dobro: pravda, sloboda, mir; tj. da se ljudima osigura pravda, život u slobodi i miru. Branitelj gleda ljude i vrijednosti koje treba zaštititi, spasiti. Kod branitelja je razvijen osjećaj spremnosti na opraštanje i za zaštitu vrijednosti koje napadač posjeduje. On je spreman žrtvovati se za ideale.

Za taj osjećaj nije potrebno veliko znanje. To mogu osjetiti i nepismeni. Često se to događa više kod manje obrazovanih nego kod onih koji se previše oslanjaju na svoju mudrost (mudrovanje). Vidimo da neki visoko školovani kadrovi govore da i nije važno jesi li bio branitelj ili napadač, dapače da pojam napadača i ne postoji u međunarodnom pravu. Pokazuje se snaga istočnog grijeha: mnogi smatraju da imaju pravo uzeti ulogu Boga i određivati što je dobro a što zlo. Društvo koje ne pravi razliku između obrane i napada slijepo je za razliku između dobra i zla. U tu krizu  upalo je ovo vrijeme, a mi osjećamo i te kako posljedice takvih nejasnoća.

Klanjamo se pred križem Gospodina našega Isusa Krista. Ne zato što se radujemo njegovoj muci, nego zato jer je tom mukom pokazao koliko je spreman žrtvovati se za nas.

Poklonimo se pred križem na kojemu su umirali branitelji. Ne zato jer uživamo u njihovoj muci, nego zato jer se divimo njihovoj ljubavi prema nama, prema svome Saborskom, prema svome narodu i svojoj domovini.

I na kraju. Ovaj naraštaj koji je doživio slobodu ne smije zaboraviti ni onu muku koju su ponijele tisuće i tisuće naše braće 1945. godine. Nedavno sam taj vapaj poslao s Udbine, pred nekoliko dana o tome sam govorio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane, ministru branitelja, a neću se umoriti ići i dalje. Trebamo obraniti njihovo ljudsko dostojanstvo.

 

Pop Ante Luketić župa Oštarije

 

 

Za oltarom Josip Štefančić župnik župe sv. Križa Ogulin 

Na kraju je don Goran zahvalio svima, a naročito biskupu u miru mons. Mili Bogoviću što je predvodio današnju sv. misu. 

 

 

 

 Članovi Udruge branitelja HEP-a iz Ogulina; Darko Franjković, Miroslav Marković, Josip Stipetić voditelj (šef) Terenske jedinice Ogulin, Ivan Kolić i Goran Rendulić.

 

Himna u školi

Dalje su slijedili govori domaćina i gostiju, a potom okrijepa.