Ispis
Hitovi: 1550

SABORSKO Gradnja ove kuće počela je u proljeće 1996., a dovršena je u jesen 1997. godine, napravljena je u sklopu obnove kuća porušenih u Domovinskom radu za tri obitelji - tri stana (11 članova). Ovo je jedna od najvećih kuća u Saborskom. Na prvi pogled izgleda čvrsto i stabilno, no kad se pogleda malo bolje ima puno razloga za zabrinutost onih koji žive u njoj. Na prednjoj strani (slika lijevo) temelj je svega 30 cm iznad površine zemlje, a toliko je i u zemlji, a po projektu je trebao biti 60 cm iznad zemlje i 90 cm u zemlji. Na duljini od 10 metara napuknuo je na četri mjesta, što se može vidjeti na slikama ispod.

Problemi su počeli već prve zime 1997/98. kada su pala dva dimnjaka s krova i polomila crijep ispod, dimnjake su nam napravili ponovno, ali upola kraće. Druge zime su nam otpala dva reda crijepa zajedno s letvama i žlijebom dok je klizio snijeg s krova, jer su crijepove sa snjegobranima stavili baš na ta dva zadnja reda...?

Godine 2007. smo napravili fasadu od stiropora debljine 5 cm koja nas je koštala 80 000 kn (400 kvadrata). Zaprepastili smo se kada smo prije dvije godine ugledali pukotine i na fasadi baš s prednje strane iznad popucalih temelja. Glavni izvođač radova je bila Industrogradnja, a podizvođač neki Meštrović koji je radnicima na kraju ostao dužan tri ili šest plaća, neznam više. Perojektaknt je bio izvjesni Vonić.

Glavni alat za gradnju ove kuće bili su: mješalica za beton, zidarska žlica, ćekić, lopata i kramp. Temelji su jedan problem, drugi problem su betonske ploče između etaža koje su izrađene od mont gredica i uložaka i svega 2-3 cm lošeg betona preko toga (to sam otkrio kad sam bušio rupu za cijev od nape). Kad hodate kroz hodnik širine 1.70 m tresu se stakla na vitrini koja stoji uza zid kao da se radi o podu od dasaka. Na podnim pločicama u hodniku također ima pukotina. O krovištu da i ne govorim, to je posebna priča, to ću poslikati drugom prilikom. Sve je ovo popucalo bez potresa, što bi tek bilo da nas pogodi onakav kao u Petrinji, ne smijemo ni pomišljati.

Ovdje su po projektu temelji trebali biti 60 cm, a ne 30 kako je napravljeno. Da se radi o prizemnici malo bi bio, a kamoli o katnici s krovištem i iznimno teškim crijepom tipa "Cromak" loša kopija Bramaka.

Pukotina prva

Pukotina druga

Pukotina treća

Pukotina četvrta, i tako je na svakih dva  do tri metra

 

Pukotina na fasadi  s prednje strane ukupne dužine 3 m crta ide okomito i vodoravno uglavnom po spojevima ploča stiropora

Pukotina u kutu prozora

Pukotine u kutu prozora na katu

Pukotina kod prozora na katu

Pukotina na fasadi na gornjoj etaži

Pukotina na stropu spavaće sobe u prizemlju, nije ni čudo kad je na montu od 14 cm stavljeno samo 2-3 cm lošeg betona, a ukupna debljina ploče je po projektu trebala biti 20 cm, što znači da je betona trebalo biti 6 cm - 14 cm monte i 6 cm armiranog betona.

Ovo je nacrt presjeka armirano betonske konstrukcije kuće do kojeg sam došao kad je kuća bila već uzidana. Tad sam vidio da temelji nisu izvedeni u skladu s nacrtom, nisu izbetonirane stope temelja, smanjena je visina temelja na prednjoj strani sa 60 na 30 cm. Kad sam prigovorio rekli su mi da je s druge (niže) strane visina temelja metar pa kad se uzme prosjek da je to, to. Za stope nisam ni znao da ih nema, zaključujem po pukotinama koje su se pojavile.

Izvedbeno stanje

Ni špica krova nije betonirana, a trebala je biti po projektu (20 cm), samo je nabacana žbuka da poravna stepenasti dio koji ostane nakon zidanja špice.

EVO TO JE MOJE ISKUSTVO S OBNOVOM, A VJERUJEM DA NISAM JEDINI ŠTO SE I POKAZALO SADA KOD POTRESA U PETRINJI.

 

NA KRAJU SMO ISTU OVU KUĆU MORALI LEGALIZIRATI PO ZAKONU IZ 2012. O SVOM TROŠKU