Ispis
Hitovi: 700
Vlč. Bogomil KRUŠIČ, 33 godine
Župnik u Saborskom, Riječko-senjsko-modruška (Gospić) biskupija
siječnja 1943. - Slovenac, župnik u hrvatskoj župi Saborsko - partizani ga mobilizirali, a četnici smaknuli.
Rođen je 22. rujna 1910. u Celju. Po narodnosti je bio Slovenac. Došao je u Riječko-senjsko-modrušku biskupiju kojoj je tada nedostajalo svećenika. Za svećenika je zaređen 1937. godine. Bio je kapelan u Brinju i upravitelj župa u Dabru, Letincu, Krasnom, Kuterevu i Švici, a 1942. inenovan je župnikom u Saborskom. Četnici ga ubili u siječnju 1943. godine.
Vlč. Krušič je u vrijeme upada partizana u Saborsko navodno bio prisilno mobiliziran. Morao je otići s partizanima prema Bosni. Poginuo je 1943. negdje kod Livna, a ondje je i zakopan. Za grob mu se ne zna.
Jure Tutek, župnik u Brinju, u pismu (1998.) o vlč. Krušiču je napisao:
"Bogomil Krušič bio je vrlo kratko vrijeme u Brinju u svojstvu kapelana. Prema popisu Matice krštenih (svezak IV. str. 61. br. 63.) za godinu 1937. spominje se njegovo ime i prezime prvi put. Crkva BD Marije bombardirana je 1943. i izgorjela je gotovo sva, kao i župni stan, a preostale knjige su ili oduzete ili spaljene. Našao sam živu svjedokunju Ružu Javor koja kaže da je baš nju i njezinog pokojnog muža vjenčao svećenik Bogomil Krušič."
Prenosimo dio teksta o Bogomilu Krušiću iz knjige "Palme mučeništva" (1995.):
"U travnju 1942. započeo je svoje djelovanje u župi Saborsko. Nakon što su tamo došli partizani, vlč. Krušič je mobiliziran."
Prof. dr. Mile Bogović u listu "Zvona" (1992.) navodi ovaj podatak:
"U travnju 1942. povjerena mu je župa Saborsko. Otuda je otišao s partizanima. Nastradao je u Crnoj Gori, po svoj prilici od četnika, 15. siječnja 1943."
Nažalost, ništa više ne znamo o ovom mučeniku. I to je golemo mučeništvo - da je službu župnika morao zamijeniti partizanskom gerilom. (HM str. 369)
Župna crkva sv. Ivana Nepomuka u Saborskom