Ispis
Hitovi: 1268

Vojni poligon "Eugen Kvaternik"

Uz Krpel kod Oštarija, postoji mnogo veći ekološki devastiran prostor, a to je vojni poligon koji se proteže područjem u sastavu Slunja, Tounja, Josipdola, Plaškog, Saborskog i Rakovice (označen na zemljovidu UIH-a unutar Ka. županije). Tu vježba i američka vojska. Tu je izvor Mrežnice, Korana, podzemne vode povezane s mnogo drugih voda i Plitv. jezerima, ekološki dodatno onečišćenim zvog prekomjerne apartmanizacije.

Tijekom izgradnje poligona 1960.-ih, trajno je prisilno iseljeno preko 3.000 stanovnika, među kojima i moji Saborčani iz zaseoka Skrada koja je imala 200 žitelja. Stvoren je naseobinski vakum u dužini od 40 km. Najviše ga je devastirala JNA koja nije nimalo marila za ekologiju. I još je odande napadala sva okolna hrvatska mjesta.

Ako zanemarimo prekomjerno prirodno zračenje radona na Plitvicama i Ogulinu u zatvorenim prostorima (2. najčešći uzrok raka pluća nakon pušenja), sva onečišćenja u tom bogomdanom rajskom komadu zemlje izazvao je čovjek. Tko li zna koliko tu ima otrovnih teških metala u tlu i vodi?

 

Tekst: Ivan Vuković