Uskrsnu Isus doista!

Aleluja!

Otajstvo Kristovog uskrsnuća povijesni je događaj o kojem nam govore knjige Novog Zavjeta. O tomu svjedoče prvi vjesnici i svjedoci Kristovog uskrsnuća, i nakon što se još ukazao Petru, koji je pozvan „učvršćivati braću u vjeri“, Crkva kliče s oduševljenjem: „Doista, uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu“ (Lk 24,34). Vjera prve Crkve zasniva se na svjedočanstvu pobožnih ženâ, Petra i drugih apostolâ. Zato i mi današnja Crkva o Uskrsu s radošću propovijedamo, te s vjerom ispovijedamo: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo. RADOSNA VIJEST EVANĐELJA je što USKRSLOG GOSPODINA ISUSA možemo sigurno naći u mnogim znacima Njegove Prisutnosti ako ga zaista iskreno i tražimo, napose u svetim misnim Otajstvima u lomljenju kruha.

 

 

 

 

 

Torinsko platno, jedan od najvažnijih i najsvetijih predmeta za katolike, zbilja je platno u koje je omotan Isus Krist! Potvrdila su to znanstvena istraživanja u kojima su talijanski znanstvenici proučavali niti Torinskog platna i uspoređivali ih s onima iz 3. stoljeća, pa sve do moderne ere, kako bi istražili je li ovo platno samo srednjovjekovna krivotvorina, što je do sad bio najveći argument onih koji sumnjaju u vjerodostojnost Torinskog platna.

Iako su ovi rezultati vrlo važni i sigurno će se o njima još dugo govoriti, veličina se ove vijesti očituje u nečem drugom.

Kao prvo i najbitnije, ovo je dokaz da je Krist zbilja umro i uskrsnuo za nas. Živimo u takvom vremenu i takvom društvu kada sve promatramo s dozom opreza, nepovjerenja i skeptičnosti. Teško nam je povjerovati i u neke naizgled puno jednostavnije i očitije stvari, a kamoli u nešto tako nadnaravno kao što je uskrsnuće neke osobe koja je živjela pred 2 000 godina i umrla za naše grijehe. Tada činjenica da postoji platno staro jednako toliko godina koje na neobjašnjiv način pokazuje obrise tijela osobe koja je uskrsnula zvuči pomalo idilično, kao predobro da bi bilo istinito.  Naravno da smo onda skloni jednostavno reći da su to izmišljotine i odmah se pojaviti s 1001 teorijom koja dokazuje suprotno. Lakše je reći da je ovo platno samo vješto nacrtana i dobra zamka za one lakovjerne i naivne. Teže je priznati da je uskrsnuće zbilja moguće i da se je dogodilo. Ova su istraživanja dokazala upravo to. Svakog puta kada si osvijestimo u svojim glavama da je Isus Krist zbilja postojao, umro i uskrsnuo za nas zbog ljubavi koju ima prema nama trebali bi nas prolaziti trnci od uzbuđenja, zahvalnosti i ljubavi.

Drugo, ova je vijest trn u oku onima koji ne vjeruju u uskrsnuće i koji su sve do sad samozadovoljno i ponosno tvrdili da je platno srednjovjekovna krivotvorina, djelo nekog znanstvenika i sl. No važnije od toga, ova ih vijest tjera na zapitkivanje, ponovno promišljanje o svojoj vjeri. Tjera ih da se usude pogledati u svoju unutrašnjost i spoznati da u dubini vjeruju u nešto više od ovog života. Kako je naš bivši župnik često govorio, Torinsko platno je ovdje više zbog nevjernika nego vjernika. I zbilja, onome tko vjeruje u uskrsnuće i Isusa Krista, Torinsko je platno samo lijepa potvrda te vjere, predmet pred kojim se možemo moliti i koje nam pokazuje prekrasno lice našeg Otkupitelja.

Kada bi se pokazalo da je platno krivotvorina, vjernici bi vjerojatno bili tužni, ali ne bi prestali vjerovati jer njihova vjera ionako nije počela s platnom. Ali, što s onima koji ne vjeruju? Što ako se zbilja dokaže da je platno pravo i da je u njega bio omotan sam Isus Krist koji je ostavio tragove svoga tijela pri uskrsnuću? Takvima baš i nije svejedno. Upravo se to događa. I to upravo pred sam blagdan Uskrsa. Sada su u klopci, treba prihvatiti da više nema onog ALI, i da se je uskrsnuće zbilja dogodilo. Tada preostaju 2 izbora: zatomiti svoj instinkt koji nam kaže da je ovo pravo i poput noja zarinuti glavu u pijesak od straha pred svijetlom i istinom, ili prihvatiti rezultate ovih istraživanja kao najljepši dar koji nam se nudi i kao priliku za nove početke.

Osobno, za ovu sam vijest saznala slučajno. Izbjegavam web portale kao sotona tamjan. Ali, nešto me je vuklo da otvorim 2 portala inače poznata kao mjesta gdje se crkva najviše pljuje i koji jedva čekaju skandale. Na oba portala nazire se naslov članka: „Riješen misterij Torinskog platna! Znanstvenici potvrdili da nije….“. I onda treba otvoriti članak da pročitam što nije. Da nije krivotvorina ili da nije pravo? Zastala sam na trenutak i razmislilia. Ako se ova vijest pojavljuje na ovim portalima, zasigurno likuju nad nekim dokazima da nije pravo. Želim li onda pročitati ostatak? Torinsko mi platno mnogo znači i, iako sam napisala da ono nije razlog naše vjere, definitivno mi ne bi bilo svejedno. I to baš sad pred Uskrs. Moglo bi mi uništiti ovo uzbuđenje. Ipak, shvatila sam da nije bitno. Što god pisalo, zbilja mi neće moći uništiti ovo radosno iščekivanje Uskrsa. Otvaram članak i, kao najljepši uskršnji poklon, svjedočim još jednoj pobjedi Dobra nad Zlim, Isusa nad Sotonom. Najžešći protivnici priznaju poraz. Napokon jedan objektivan i istinit članak.

Na kraju krajeva, poznato je da zlo samo sebe proždire. Isus je sve to pobjedio. I uskrsnuo je, uistinu je uskrsnuo!


Župa Starii Pazin
I.M.

Komentari  

#1 marko 2021-04-04 05:34
Sreta uskrs svima mojima Saborcanima ma dje bili ostalima voljenim hrvatima nekavam je sretan i vesel radujte se isusovom uskrsnucu
#2 Darko 2021-04-04 05:34
Sretan Uskrs svima.
#3 jure 2021-04-04 21:01
Sretan Uskrs svim Saborčanima,ma di bili.
#4 Kapela 2021-04-05 06:56
Sretan Uskrs , naj veci nas krscanski blagdan, Svima nasim Saborcanima bilo di po svitu a posebno nasem Uredniku i njegovoj Obitelji,,, a i svima vjernicima sirom svijeta koji slave ovaj Uskrs,

You have no rights to post comments