Danas, 5. travnja 2021., na Uskrsni ponedjeljak, u Saborsko je došla neuobičajena skupina od 40-tak planinara iz HPD GORA, Zagreb, kako bi prošli po planinarskoj stazi Izvor voda. Neuobičajena iz nekoliko razloga. Prvi razlog, jer su polovicu i čak malo više pohodnika bili djeca od jedne godine u nosiljci do 6.-7. r.OŠ. Druga neuobičajenost, jer su svi njihovi roditelji međusobno prijatelji i svi su aktivni kršćani u svojim župama, treći razlog je što su prvo tražili gdje bi mogli biti na misi, pa da onda nastave s planinarenjem. Četvrta neuobičajenost je njihov dolazak osobnim automobilima (10-tak) jer se busom ne ide zbog korona-ograničenja.
Taj običaj da se na prvi dan poslije Uskrsa negdje ide zove se "Emaus", jer su prvi dan iza uskrsnuća Isusova dva učenika išli u mjesto Emaus, a na putu im se pridružio uskrsnuli Isus. Naši planinari susreli su Isusa u sakramentu euharistije, na svetoj misi koju je održao don Goran Antunović, župnik u Saborskom, a mislim, po njihovim izjavama, da su Gospodina susreli i u stvoru prirodnih ljepota Saborskog i rijeke Jesenice.
Hodnja, zbog najmlađih, nije trajala pun krug, već samo do lovačke kuće, oko 10-tak kilometara. Polazak ispred spomenika Ranjena golubica poginulim civilima, uz crkvu sv. Ivan Nepomuk pa prema "maloj crkvi" Rođenja BDM, a onda nastavljajući pratiti križni put na vrh Alan (Gladno brdo). Nastavak preko Vuković Kapele prema izvoru Kuk, pa na Veliko vrelo Jesenice (Zelenke), tu je bio prvi objed. Zatim nizvodno do mosta i kraći dio puta prema Jurjevoj dragi, a onda skretanje desno u brdo, pa onda spuštanje do pećine i stijene Lice Isusovo. Iza toga ostalo nam je još Malo Vrelo Jesenice i dolazak do lovačke kuće gdje je bilo čašćenje i prava gozba, a onda svi svojim autima prema kućama.
Osim djece i roditelja, bila je i poneka teta, ali i jedna krsna kuma, te tri jako zanimljiva i umiljata psa. Jedan od njih okupao bi se svakom prilikom čim mu dođe dublja voda.
Mali Ivan put je prešao na tatinim leđima s planinarskim štapovima u rukama, a kada smo stigli do lovačke kuće okušao se on kretati na svoje noge. Bit će on planinarčina i pol.
Stariji dječaci, ali i djevojčice, poigrali su se u rovovima branitelja Saborskog na Alanu.
U crkvi tijekom mise župnik nije ni razmišljao o prikupljanju milostinje, međutim ustala je jedna curica pograbila košaricu i krenula od klupe do klupe prikupljati darove. Kaže tata Tomislav Martinelli da je u ovom poslu "debitantica" i da je i njega iznenadila. Inače, Tomislav je bio kreator i organizator plana ovoga hodočašća-pohoda, a ja njegov kontakt, domaćin.
Uživao sam u ovom opuštenom društvu i tolikoj mladosti. Djeca su pravo uživala u prirodnom okruženju, a mi stariji smo uživalli u njihovoj igri i maštovitosti. Među nama su sklopljeni neki dogovori, razmijenjeni kontakti za buduće aktivnosti.

 Tekst i foto: Josip Anušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više fotografija: OVDJE

 

 

You have no rights to post comments