Izrada izmjena i dopuna Prostornog plananpodručja posebnih obilježja NP Plitvička jezera

 

Kuselj i Sertić Poljana su svrstani u isti koš s Plitvica Selom (Osredkom) kao naseljena područja za koje je utvrđen vrlo visok rizik od zagađenja pozemnih voda. Unatoč studiji iz 2008. koju je djelom financirao i NP Plitvička jezera 2014. je donešen Peostorni plan koji je omogućio gradnju silnih apartmana baš u Plitvica Selu (Osredku), a sve bez vodovoda i kanalizacije, a Kuselj i Sertić Poljana gotovo da nemaju ni stanovništva, ni  apartmana ni gostiju. Na Kuselju se mora zatvoriti vodocrpilište koje opskrbljuje 20-ak kućanstava na Kusellju i Biljevini, a svi apartmani u Plitvica Selu crpe vodu iz potoka Plitvica i to nije problem, a o otpadnim vodama da i ne govorimo.

 

 

Ovoga proljeća je započela obnova mlinice koja se nalazi na vrhu Velikog slapa.

(...)

https://mgipu.gov.hr/prostorno-uredjenje

Komentari  

#1 Ivan 2021-04-14 12:39
Apartmani u Plitvica Selu crpe vodu iz Potoka Plitvica, tako da ispumpaju 1/3 vode prije nego ona dođe do slapa, a stanovništvo Biljevine i Kuselja ne potroši dnevno niti 1-2 m3 vode, pa se vodocrpilište Kuselj mora zatvoriti zbog toga što preko Sartuka pripada plitvičkom slivu.
Nije to sve, svi hoteli na Plitvicama, Rakovica, Drežnik, Selište, sve se napaja iz jezera Kozjak.
#2 Ivan 2021-04-14 12:44
Unatoč studiji iz 2008. u kojoj se kao najugroženija područja za sliv Plitvica uz Kuselj i Sertić Poljanu spominje i Plitvica Selo (Osredak) u prostornom planju 2014, je baš u njemu dozvoljena gradnja apartmana bez kanalizacije i vodovoda..?

Zbog apartanizacije broj noćenja u Plitivca Selu je buknno sa 600 na 35000
#3 Ivan 2021-04-14 16:11
Ne treba Kuselju i Biljevini ni vodovod! Jer kad nas spoje na vodovod Saborsko čiji je rezervoar niži i od Biljevine i Kuselja pa će vodu tjerati pumpom i kod svakog nestanka struje, nestat će i vode istog trena, bili vi u kupaonici nasapunani ili na WC-u. I zamislite tako neki dugotrajni kvar.

You have no rights to post comments