Područje Kuselja i Sartuka se nalaze u samom vrhu sliva vodotoka Plitvica uz dolomitnu barijeru koja se prostire od samih jezera sve do Kuselja. Ta barijera je razlog istjecanja podzemne vode na površinu.

S područja Kuselja su trasirana četiri podzemna toka (ponor Belca, ponor Pepelarnice, ponor Kuselja, eksploatacijska bušotina).

S ponora potoka Belac traser je registriran na lijevoj pritoci Sartuka, s ponora Pepelarnice traser je registriran na izvoru Kuselj i lijevoj pritoci Sartuka, s ponora Kuselj traser je registriran na lijevoj pritoci Sartuka i iz bušotine traser je registriran na izvoru Kuselj.

Na taj način područje Kuselja je priključeno slivu vodotoka Plitvica, koji zbog gubitaka vode tijekom ljetnih sušnih razdoblja daje sve manje vode na Veliki slap. Doprinos u vode Plitvica s područja Kuselja je znatno manji od gubitaka. Podaci su iz studije "Održivo korištenje i zaštita vodnih resursa na području Plitvičkih jezera" iz 2008. godine

KUSELJ

SARTUK ima dva izvora, lijevi se u starim kartama naziva "Bijeli potok" (slika dolje) Obadva izvora su na višoj nadmorskoj visini od izvora na području Kuselja. Vode iz ponora Belca, Pepelarnice i Kuselja se pojavljuju na području "Mlinište" na nadmorskoj visini ispod 750 metara (jedino moguće) jer jer su navedeni ponori na Potocima  na oko 760 - 770 m/nmv

Bijeli potok (stara karta) je lijeva pritoka odnosno lijevi izvor Sartuka

Na ovoj karti piše: Szurduki Beli Potok kao zajednički naziv potoka koji ima dva izvora...?

Ponor Pepelarnice i izvor Kuselj su djelomično povezani

Ponor Belca na slici desno. Na karti desno piše "Granica nacionalnog parka - Plitvice" (Cesta za Previju i Čorkovu Uvalu), tako je bilo do 1997.

Vrelo Sartuk je na višoj nadmosrkoj visini od izvora Kuselj

Komentari  

#1 Ivan 2021-04-15 14:56
Unatoč velikoj studiji iz 2008. u kojoj se Plitvica Selo navodi kao jedno od najosjetljivijih područja za sliv Plitvica, Vlada 2014. donosi Prostorni plan koji omogućava apartmanizaciju baš u tom osjetljivom području, odnosno u Plitvica Selu.
Kako to nazvati nego KRIMINAL.

You have no rights to post comments