Zelena nitasta alga roda Oedogonium je "krivac" za bjelillo u jezeru (slike iznad)


U rješavanju bijelih nakupina na Blaćanskom jezeru vodeće zasluge pripadaju saborsko.netu. Taj portal je prvi zapazio pojavu na jezeru i pokrenuo istraživački pristup. Mi ostali bili smo pomagači u tome poslu.


U ranijem članku Jezero Blata – pojave (objavljeno 4. travnja 2021), samo sam nagađao što bi moglo biti a zaključak je bio da se struktura nakupina može riješiti jedino laboratorijski. Zbog toga su u pomoć pozvani Građevinski fakultet u Rijeci (kontakt osoba prof. dr. Josip Rubinić), Prirodoslovno – matematički fakultet (kontakt osoba prof. dr. Danijel Orešić) i Zavod za mineralne sirovine Hrvatskog geološkog instituta Zagreb (predvođeni istraživačicama dr. Tamarom Marković i dr. Majom Briški).


Prema dogovoru na teren je izašla istraživačka ekipa Hrvatskog geološkog instituta i to 13. travnja 2021., baš u vrijeme kada je padao obilato snijeg. Nakon uzorkovanja zaključili su da nakupine nisu anorganskog nego organskog porijekla. Zbog toga su istraživanja prepuštena dr. Antoniji Kulaš s Biološkog odjela Sveučilišta u Zagrebu.


Koliko mi je poznato na uviđaj su izašle i Hrvatske vode, međutim njihov izlazak nije povezan s ovom inicijativom.


Svi spomenuti bili su veoma brzi i odgovorni i zbog toga im se zahvaljujem.

 

Dr. Kulaš je potpisala nalaz u kojem stoji da su nakupine zapravo jedan "plašt" zelene nitaste alge roda Oedogonium. Kod alge se vide karakteristike nespolnog razmnožavanja, a ujedno i zigote kao posljedica spolnog i zbog toga je naglo buknula. Ove vrste nisu opasne niti toksične, poznate su u plitkim jezerima, a imaju tendenciju da se koriste u otpadnim vodama za trošenje nutrijenata. Dr. Kulaš pretpostavlja da je bilo jako punjenje nutrijentima iz okolnog područja te se alga naglo počela razmnožavati.


Dr. R. Knežević

Komentari  

#1 Ivan 2021-04-15 14:59
Oedogonium je rod nitastih, slobodnoživućih zelenih algi , prvi put otkriven u slatkim vodama Poljske 1860. od strane W Hilse, a kasnije ga je imenovao njemački znanstvenik KE Hirn. Morfologija edogonija jedinstvena je, s interijerom i eksterijerom koji funkcioniraju vrlo različito jedni od drugih i mijenjaju se tijekom svog životnog ciklusa . Ti protisti borave u slatkovodnim ekosustavima na obje hemisfere, a po prirodi su bentoska i planktonska . Stvarajući mrlje algi na površini vode, usko komuniciraju s mnoštvom drugih algi. Životni ciklusi ovih nitastih stanica uključuju i seksualnu i nespolnu reprodukciju , nezavisno od stadija životnog ciklusa. Iako je prilično uobičajen, Oedogonium je teško prepoznati, jer su ključni čimbenici ID-a prisutni samo tijekom razmnožavanja, što je neuobičajena životna faza ovog roda. Utvrđeno je da je edogonij važan u fiksiranju teških metala u slatkovodnim ekosustavima. Wikipedia site:hr.nipponkaigi.net
#2 Ivan 2021-04-15 19:12
Edogonijevi filamenti obično se pojavljuju tijekom toplijih mjeseci, pojavljuju se krajem lipnja (sjeverno od ekvatora), a tijekom srpnja i kolovoza zastupljeni su u polialgalnim prostirkama. Prostirke koje je formirao Oedogonium su više vrsta, povezane su sa Spirogyrom, Rhizocloniumom i Cladophorom. Jednostavno ove vrste koriste stanice čvrsto kako bi se uhvatile jedna za drugu kako bi fotosintezirale. Te prostirke / zakrpe poznate su i kao cvjetanje algi. Wikipedia site:hr.nipponkaigi.net

Sada znamo o čemu se radi ali ostaje pitanje zašto su se alge pojavile u travnju, što je neuobičajeno jer se inače pojavljuju u ljetnim mjesecima..? Ova godina je po nečemu očito bila drugačija pa su se alge u jezeru pojavile tako rano i zato smo ih ove godine i primjetiti jer u toplim ljetnim mjesecima već desetljećima u jezeru nema vode.
#3 Ivan 2021-04-16 05:56
Nije sve moja zasluga, najviše se oko ovoga angažirao dr. R. Knežević kontakitirajući stručnjake, pa mi je tako 12.travnja javio "Sutra će u Blata doći ekipa geohidrologa".

You have no rights to post comments