Ispis
Hitovi: 5997

Zelena nitasta alga roda Oedogonium je "krivac" za bjelillo u jezeru (slike iznad)


U rješavanju bijelih nakupina na Blaćanskom jezeru vodeće zasluge pripadaju saborsko.netu. Taj portal je prvi zapazio pojavu na jezeru i pokrenuo istraživački pristup. Mi ostali bili smo pomagači u tome poslu.


U ranijem članku Jezero Blata – pojave (objavljeno 4. travnja 2021), samo sam nagađao što bi moglo biti a zaključak je bio da se struktura nakupina može riješiti jedino laboratorijski. Zbog toga su u pomoć pozvani Građevinski fakultet u Rijeci (kontakt osoba prof. dr. Josip Rubinić), Prirodoslovno – matematički fakultet (kontakt osoba prof. dr. Danijel Orešić) i Zavod za mineralne sirovine Hrvatskog geološkog instituta Zagreb (predvođeni istraživačicama dr. Tamarom Marković i dr. Majom Briški).


Prema dogovoru na teren je izašla istraživačka ekipa Hrvatskog geološkog instituta i to 13. travnja 2021., baš u vrijeme kada je padao obilato snijeg. Nakon uzorkovanja zaključili su da nakupine nisu anorganskog nego organskog porijekla. Zbog toga su istraživanja prepuštena dr. Antoniji Kulaš s Biološkog odjela Sveučilišta u Zagrebu.


Koliko mi je poznato na uviđaj su izašle i Hrvatske vode, međutim njihov izlazak nije povezan s ovom inicijativom.


Svi spomenuti bili su veoma brzi i odgovorni i zbog toga im se zahvaljujem.

 

Dr. Kulaš je potpisala nalaz u kojem stoji da su nakupine zapravo jedan "plašt" zelene nitaste alge roda Oedogonium. Kod alge se vide karakteristike nespolnog razmnožavanja, a ujedno i zigote kao posljedica spolnog i zbog toga je naglo buknula. Ove vrste nisu opasne niti toksične, poznate su u plitkim jezerima, a imaju tendenciju da se koriste u otpadnim vodama za trošenje nutrijenata. Dr. Kulaš pretpostavlja da je bilo jako punjenje nutrijentima iz okolnog područja te se alga naglo počela razmnožavati.


Dr. R. Knežević