Hladnoća, kiše, snijeg i vjetar su glavne karakteristike ovog proljeća. Pčele su u ovakvim uvjetima nemoćne, umjesto da su vani na paši one prisilno čame u košnicama i preživljavaju uz pomoć čovjeka, tako je bilo i prošlog proljeća. Fotografija snimljena danas 8. svibnja 2021. u 10 sati u Biljevini na 700 m/nmv, temp. 9°C i vjetrovito je.  Pčela još nema van, niti mogu, a i nemaju po što jer je noćašnja kiša isprala ovo malo cvijetova divlje trešnje i maslačka.

 

Ovu pčelu je izvan košnice zatekao nagli pad temperature u popodnevnim satima i nije se mogla vratiti. Čim zatopli sve nagrnu van jer jedva čekaju povoljne vremenske uvjete, a onda u roku od pola sata se vrijeme okrene skroz naopako, koliko ih je tog dana ostalo vani koje su izašle na pašu kao ova na slici.

Komentari  

#1 Ivan 2021-05-17 17:53
MINISTARSTVO ĆE POMOĆI PČELARSKOM SEKTORU
U Ministarstvu poljoprivrede danas je odražan sastanak povodom alarmante situacije s pčelinjim pašama. Predsjednik HPS-a Željko Vrbos upoznao je Ministricu s trenutnim stanjem pčelinjih zajednica i posljedicama koje će uslijediti po pčelinji fond i proizvodnju, a na temelju pristiglih podataka s terena od pčelarskih druga. Ministarstvo je shvatilo ozbiljnost trenutne situacije te će pokušati u vrlo kratkom roku pomoći pčelarskom sektoru, a o čemu će pčelari biti na vrijeme obaviješteni.

You have no rights to post comments