U Hrvatskoj manjne, u ovom slučaju srpska nac. manjina ima pravo na dva glasa, mogu glasati na općoj - većinskoj listi i na manjinskoj. Na biračkim mjestima postoje dva popisa birača većinski i manjinski. Većinski narod glasa na općoj listi dok manjina dobije 2 listića više jer ima tzv. dodatno pravo glasa za izbor svojih predstavnika. U našem slučaju manjina je dvostruko pravo glasa iskoristila za biranje načelnika Općine, dok su istovremeno birali svog zamjenika. Glas manjine za načelnika u ovom slučaju nije bio presudan jer je bio samo jedan kandidat većine, ali da su bila dva ili više kandidata za načelnika tada bi glasovi manjine bili odlučujući, odnosno  prevaga na strani njima svjetonazorski prihvatljivijeg kandidata.

 

Od ukupno 230 izašlih na izbore Bićanić je uz 19 nevažećih  listića, dobio 210 glasova, što znači da su svi birači srpske nacionalne manjine glasali za njega.

Pristupilo glasovanju 230 - glasovalo 229...?

https://www.izbori.hr/lokalni2021/rezultati/1/

 

Pošto je nositelj HDZ-ove liste Marko Bićanić izabran za načelnika u vijeće ulazi kandidat br. 6, a to je Ljiljana Matovina, isto vrijedi i za SDSS jer je nositelj liste Nikola Grba izabran za manjnskog zamjenika, u vijeće ulazi 2. s liste Nenad Dragić, ako stranke ne odluče drugačije.

 

Komentari  

#1 Ivan 2021-05-17 18:26
NOVA (STARA) VLAST OPĆINE SABORSKO

Načelnik: Marko Bićanić
Zamjenik načelnika: Nikola Grba

VIJEĆE:

Željko Dumenčić (HDZ)
Danica Conjar (HDZ)
Joso Sabljak (HDZ)
Nikola Sertić (HDZ)
Ljiljana Matovina (HDZ)
Zvonko Conjar (HSS - HSU)
Nenad Dragić (SDSS)
#2 Ivan 2021-05-18 09:36
Među izabranim vijećnicima ima i nekih koji nisu ni izašli na izbore, nisu glasali i ni sami za sebe. Možda ni ne znaju da su izabrani... :D
#3 Kapela 2021-05-18 22:36
Eto to je ono sto ja pisem godinam da su abolirani ili manjine bolje zastupljeni nego vecina Gradjana u otoj Hrvatskoj To je ono sto oni manjinci imaju dva glasa i njihov pas kad za laje to se racuna glas za njih Sve je to ostavno devedesetih i zapisano a poslije Oluje je izaslo u javnost otaj zakon koji steti samo Hrvatima i pravoj Hrvatskoj drzavi. Nema se sto dodati a znamo kako je u vrhu vlade i tko zapovjeda i naredjuje sto se smije a sto nesmije. ,, Jesmo nacija koja je ginula kroz stoljeca i njezini domoljubi a sada smo ponovo dotakli dno svoga ponosa i nacije sa odlukom vladara iz devedesetih a danas znamo da smo grdo prevareni sa Yu Generalom i udbasima naj vecih zlocinaca iz 1945.e.... Pisati istinu je ponos, a lagati sami sebi to je jako bjedno i zalosno.... ..
#4 Ivan 2021-05-19 09:18
Ni jedna manjina na svijetu nema tolika prava i još Pupovac cvili.

You have no rights to post comments