Na panou je napisano kako je nastao naziv Kuselj, tu sam priču čuo i ja od starijih ljudi, a koja je vjerojatno nastala od tumačenja sadašnjeg naziva Kuselj - kusast. Vjerojatnije je da je naziv Kuselj nastao od riječi kuželj, kuželji (mjehurići zraka u vodi). Svi smo vidjeli u izvoru Kuselj kako voda poput mjehurića izlazi iz pjeskovitog tla i diže se prema površini; kuželja, vrije, izvire. Naziv izvora u daljoj prošlosti je mogao biti Kuželj od kuželjati, a vremenom se pod uticajem stranih jezika (ugarskog i njemačkog) promjenio u Kuselj. Na panou piše da je Kuselj dobio ime po potočiću kratog toka (kusast), što mislim da nije točno jer se naziv odnosi na mjesto gdje voda izvire, vrije, kuželja, a ne na njegov tok. Da je tako onda bi se zvao potok Kuselj, a ne izvor Kuselj. Točno je da je naselje nazvano po izvoru Kuselj, ali toponim Potoci (Bijeli Potoci) je i dalje ostao naziv za polje od Nugala do Križa.

 

Danas su travu oko izvora kosili Joso Vuković i Nikola Čorak.

 

Komentari  

#1 Ivan 2021-06-06 05:42
Izvor Vrilce je također specifično, voda izvire iz dubine zemlje iz pukotine stijene dužine 20-tak cm i širine 10-tak cm. Kad su velike kiše ili topljenje snijega, kad je podzemlje punom vode na tom mjestu se stvori vodoskok 10-20 cm, pa i viši, tu pojavu stanovnici Borika zovu kuželj.
#2 Ivan 2021-06-06 08:43
Piše da se voda koristi za vodoopskrbu Kuselja, Biljevine i djela Saborsko (koristi se samo za Biljevinu i Kiuselj), no nažalost neće zadugo jer poduzeće Vodovod i kanalizacija planira postaviti pumpe u Saborskom (u Panjićima) koje će tjerati vodu u Biljevinu i Kuselj (100 m visinske razlike), a izvor se više neće koristiti, navodno zbog NP Plitvička jezera..

You have no rights to post comments