Jutros u 04:21 je i astronomski počelo ljeto. Ovo je najduži dan u godini, od izlaska do zalaska sunca trajati će 15 sati i 44 minute (4:06 - 19:50). Najniža dnevna temperatura jutros izmjerena na meteo postaji "Biljevina" iznosila je 15.5°C, dok je u Ogulinu u isto vrijeme u 6 sati izmjereno 24.6 (DHMZ) što je bila i najviša jutarnja temperatura u Hrvatskoj. Već u 10 sati na meteo postaji "Biljevina" na 700 m/nmv mjerimo 28.9°C, a u Ogulinu 29.7. Juratnja razlika od 9°C je gotovo nestala jer uz sunce temperaturu zraka dodatno diže i vrući zrak koji sa sjevera Afrike pritječe u naše krajeve ovih dana. Razlike se osjete jedino noću. U višim predjelima se zrak nakon zalaska sunca brže hladi nego u kotlinama kao što je ogulinska. Najviša dnevna u Saborskom je bila 31.1°C u 15:45 sati.

 

 

 

 

Žrtva povećanog prometa i noćne aktivnosti divljači je ovaj "jazo", odnosno "jazavica" što je još tragičnije jer sigurno negdje ima mladunce.

Komentari  

#1 Ivan 2021-06-21 09:08
Ogulin je inače vrlo specifičan grad u klimatskom smislu, često zna biti najtopliji u Hrvatskoj pogotovo u ovim južnim strujanjima, a zimi među najhladnijima.
Bez obzira na ove specifičnosti, niti na jednoj televiziji ga nema u vremenskim prognozama, na meteorološkim kartama je rupa u trokutu Karlovac . Delnice - Gospić, a tu su dva grada Ogulin i Slunj, NP Plitvička jezera i dvije planine Klek i Plješevica.

You have no rights to post comments