S današjeg pohoda u Saborskom po planinarskom putu “Izvor voda” i ove godine ćemo ponijeti lijepe uspomene. Sve je počelo lijepo i sunčano, blagoslovljeni i nasmijani. Nas oko stotinu započeli smo hodnju molitvom kod spomenika žrtvama rata, dobili blagoslov vlč. Brune i krenuli prema Alanu (748mnv). Na Alanu – Gladnom brdu zajedničko fotografiranje i onda nastavak prema izvorima, prvo Kuk, pa Veliko vrelo i dalje.

 

No, jedva da smo obišli dva izvora iz zemlje, dok se nije otvorio “izvor s neba”. Iskusili smo pravu ljetnu kišu, toplu i ugodnu, koja nas je promočila do gole kože. Nije bilo ugodno šljapkati kada su nam se cipele napunile vodom, ali opet dobro. Neki su obnovili iskustvo, a neki su prvi puta iskusili pljusak na terenu. Ništa strašno, rekli bi Ličani: “Tko smoči, Taj i osuši.”

Hvala svima koji su se odazvali pozivu i došli na druženje u Saborsko. Hvala mladom župniku koji tek što je pristigao na novu dužnost, za svoj prvi blagoslov imao je nas. To nam je velika čast. Hvala svim Saborčanima koji su se vrijedno uključili u pripremu dočeka gostiju. Hvala i vodstvu Općine Saborsko koja je financijski pomogla ovaj pohod, iće i piće, i što su bili s nama u koloni i načelnik Marko Bićanić i predsjednik vijeća Željko Dumenčić, a i neki iz Australije i Njemačke, Kanade i Rusije. Hvala i roditeljima male jednogodišnje Dore koji su bili u pohodu. Hvala kuharici Ivanka Kovačić na izvrsno skuhanom grahu. Veliko hvala Mario Ornik , majstoru fotografu i snimatelju ovih fotografija, a kojih će sutra biti još više.

I još jednom VELIKO HVALA svima, hvala na dolasku i dobrom raspoloženju.

Josip Anušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2022-08-27 21:05
Kako vidim na snimkama, dobro je današnja kiša okupala planinare. To je stvarno peh, od toliko suhih dana ljetos baš se pogodilo da se danas padne tolika kišurina.
Baš šteta, a toliko je truda i rada uloženo u organizaciju ovog pohoda.
#2 Ivan 2022-08-27 21:52
Josipe bez tebe nebi bilo ničega, zato ti veliko hvala i nemoj mi zamjeriti na ovome što ću napisati.

Radi se o slijedećem:
Smetaju me zahvale pojedincima: "Hvala i vodstvu Općine Saborsko koja je financijski pomogla ovaj pohod, iće i piće i što su bili s nama u koloni i načelnik Marko Bićanić i predsjednik vijeća Željko Dumenčić...",

Nemam ništa protiv da se bilo kome zahvali na pomoći ako je svojim pošteno zarađenim novcem platio "iće i piće" ili nešto drugo.
Josipe dragi to je platio narod, oni samo raspolažu tim novcem.

Ne volim se više ni pojavljivati na sličnim događanjima kad se iz godine u godinu ponavlja isto, zahvaljuje se pojedincima koji bi trebali biti samo prvi među jednakima, bez naroda bi bili čiste nule, nitko i ništa. Sve je ovo krivo postavljeno kod nas. Ni crkva nije imuna od pohvala pojedincima iz politike koji su tobože nešto donirali. A čiji novac su donirali...? Naš!

Svidio mi se fra Šimun u jednoj propovjedi kod nas u Saborskom kad je rekao da nikada otkako je svećenik, ni u jednoj župi nije za pomoć molio načelnike ni gradonačelnike, sve je to funkcioniralo kaže uz Božju pomoć i blagoslov i pomoć naroda.

You have no rights to post comments