*
Javna ustanova za prikupljanje korupcijskih trofeja
Portal Poslovni.hr objavio je neki dan vijest kako je Javna ustanova krenula u nabavu tri nova električna broda za prijevoz posjetitelja. Ta je vijest, onako, na prvu, dobra, motivacijska. Netko će kazati evo nešto se zbiva, obnavlja se flota čija je prosječna starost 45 godina. Za znalce to i nije neka pretjerana starost jer se radi o plovilima na slatkim vodama. Dizajn, tehnika? Možda malo zastarjelo, no brodovi se svakako mogu modernizirati i ušminkati kao što je to uobičajeno kod morskih Old tajmera. Niti dizajn novih brodova neće biti znatno drugačiji jer naprosto zahtjevi, uvjeti i funkcionalnost su čvrsto zadani. Ali ajde, nabavit će se tri nova broda koja će valjda zamijeniti neka tri stara kako bi se povećala protočnost posjetitelja. I eto nas kod prvog pitanja. Koji je razlog nabavke brodova? Ako je zbog povećanja protočnosti posjetitelja postavlja se pitanje što je onda s obvezom smanjenja broja posjetitelja i održivim upravljanjem posjećivanjem koje je propisano Planom upravljanja.
*
Međutim taj špekulativni odgovor posve zasjenjuje informacija o cijeni brodova. Nakon nekoliko desetljeća JU je 2014. godine nabavila brod po cijeni od 1,1 milijun kuna, odnosno 147.000 EUR-a. Novom se nabavom predviđa nabavka tri (3) broda u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijuna EURa tj. 1,3 milijuna EURa po brodu bez PDVa. Ako će brodovi biti iste dužine i karakteristika kao i onaj nabavljen 2014. godine, a biti će, postavlja se pitanje zašto je cijena veća gotovo za 1000%, a isto tako znamo da u posljednjih deset godina ništa nije poskupjelo u tolikoj mjeri. Za brzinsku usporedbu se može baciti oko na ponudu super luksuznih jahti koje su sposobne ploviti svijetom. Razvidno je kako se za taj iznos može kupiti super luksuzna jahta, najmanje te dužine pa i koji metar duža ( https://www.yachtworld.de/.../preis.../jahr-2022,2025/ ). Nije na odmet kazati kako je u brodogradnji poprilično jasno što se može dobiti za koji iznos novaca. Osim toga ovdje se radi o slatkovodnoj, tehnološki naprednijoj barži čija je cijena izgradnje po metru višestruko niža od super luksuznih jahti pa bi se sukladno tome i cijena novih plitvičkih brodova trebala okvirno kretati oko 300.000 EUR-a. Zbog toga se čovjek može teško oteti dojmu kako se i ovdje radi o pokušaju klasične otimačine dijela javnog novca kroz javnu nabavu.
Uz sve do sada spomenute u našim objavama, i ovo bi mogao biti još jedan kapitalni slučaj političkog kriminala koji će strpljivo čekati reakciju uspavanog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, popularno USKOK, a dotle će, čini se uprava Javne ustanove NP Plitvička jezera nastaviti ponosno prikupljati korupcijske trofeje.

Komentari  

#1 Ivan 2023-08-20 07:16
Taj jednostavni brod košta tolike novce ...!?

You have no rights to post comments