Saborsko, subota 2.rujna 2023. 40-tak vjernika prošli su po mjestu prateći postaje Križnog puta Saborčana u pobožnosti, moleći, razmatrajući i žrtvom hodnje, žrtvom svoga slobodnog vremena, ugode doma, hladovine i udobnosti...

Križni put započinje na spomen obilježju masovne grobnice prolazi pokraj župne crkve, pa groblja i crkvice Rođenja BDM i sve do Gladnog Brda na Alanu gdje je župnik vlč. Bruno održao misu prikazujući je za sve poginule. Ove godine bilo je sunčano i toplo vrijeme, pravi ljetni dan. U koloni su bile mahom sredovječne i starije osobe, branitelji i obitelji. Župnik je bio najmlađi. Svakoj od 14 postaja dodijeljeni su "skrbnici" po prezimenima, osim prve i druge koje održavaju općina i Župa.

Navikli smo na pobožnost križnog puta koja se održava u vrijeme korizme po svim našim crkvama. UZ ovu pobožnost čitaju se meditacije iz Isusovih zadnjih sati života kakvog mi živimo. Tada su ga lažno osuđivali, željeli mu smrt, bili zavidni i ljubomorni, mrzili ga i pljuvali, radovali se njegovoj muci iako ih je Isus u prijašnjim danima govorom i djelilma, čudima, pokazao da je ono što on čini božansko.

Križni put Saborčana odvija se pod vedrim nebom, kao i onaj u Udbini ili onaj u Mariji Bistrici, Ogulinu... Saborčani se na ovaj način prisjećaju mučenika, ubijenih i stradalih, žrtve ovoga mjesta kroz bližu i daljnju povijest. Hodamo slušajući o Kristu, a znamo da nam je na taj način pokazao što je život, što je povijest, uz lijepe trenutke života često nam se nadviju oblaci tame i nevolje koje treba istrpiti, kao i ovo mjesto i ovaj narod. Isusova patnja i žrtva nije bila bez smisla, a nije ni ovih časnih mještana "Navik on živi, ki zgine pošteno."

Tekst i foto: Josip Anušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Više fotografija OVDJE

Komentari  

#1 Ivan 2023-09-14 15:52
Još nas ima ali je kolona iz godine u godinuje sve kraća ...

You have no rights to post comments