Opis fotografije nije dostupan.
Opis fotografije nije dostupan.Opis fotografije nije dostupan.
Na današnji dan 1991. godine u zasjedi između sela Poljanak i Saborskog ubijena su trojica hrvatskih branitelja - Ivica Matovina, Stipe Matovina i Marko Šebalj.
Ivica Matovina bio je polaznik Tečaja Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 1990. godine. Nakon tečaja raspoređen je u Jedinicu za posebne zadatke "Rakitje" iz koje se razvila 1. A brigada Zbora narodne garde "Tigrovi". S "Tigrovima" Matovina odlazi u Ilok, a izbijanjem rata u njegovu rodnu kraju vraća se u Saborsko. U obranu rodnog kraja vratio se i Marko Šebalj koji je također bio u "Tigrovima". Njih dvojica, zajedno s policajcima Stipom Matovinom i Milanom Conjarom išli su kobnog 6. rujna iz Saborskog prema Slunju potražiti liječničku pomoć i lijekove za civilno stanovništvo.
Na povratku iz Slunja, u šumi između Poljanka i Sertić Poljane, uletjeli su u neprijateljsku zasjedu. Skupina pobunjenih Srba predvođena Slobodanom Uzelcem iz Plitvičkog Ljeskovca otvorila je vatru na njihovo vozilo. Poginuli su 22-godišnji Ivica Matovina, 21-godišnji Marko Šebalj te 22-godišnji Stipe Matovina. Preživio je jedino teško ranjeni Milan Conjar koji se pravio da je mrtav. Njega je Dane Matovina, koji je naišao cestom nedugo nakon strašnog zločina, prevezao do slunjskog doma zdravlja odakle je Conjar prebačen u bolnicu u Bihaću. Krajem listopada '91. pušten je iz bolnice te se vratio braniti Saborsko koje je u studenom '91. okupirano. Nakon "Oluje" preminuo je od posljedica ranjavanja.
Autor teksta - Borna Marinić

Komentari  

#1 Durda 2023-09-06 18:19
Pocivali u miru Bozjem , laka im Hrvatska zemlja

You have no rights to post comments