Lika je na vrhuncu naseljenosti 1900. godine imala 196.388 stanovnika. Prema posljednjem popisu, u Lici živi 36.494 stanovnika. To je dvostruko manje stanovnika nego što živi u Sesvetama, naselju koje ni nema status grada. Jedna lička općina ima manju gustoću naseljenosti od Sibira i brazilske Amazone, dvije manju od Islanda, a tri manju od Kanade.


            Promatramo li Liku kao geografsku regiju, ona se prostire kroz tri županije. Daleko najveći dio je u Ličko-senjskoj županiji. Današnje područje koje obuhvaća Lika, veće je od povijesnih pokrajina Like, Gacke i Krbave. U broj stanovnika Like ne ubrajam primorske gradove i općine Ličko-senjske županije (Novalja, Senj, Karlobag), uz iznimku izumrlih naselja u ličkim bespućima Velebita i naselja s ličke strane prijevoja Vratnika i Oštarijskih vrata. To su Baške Oštarije, Crni Dabar, Došen Dabar, Ravni Dabar (Karlobag) i Crni Kal, Krasno, Melnice, Vratnik, Vrzići (Senj). Broju stanovnika Like nadodajem dvije tradicionalno, zavičajno i geografski ličke općine u susjednim županijama. Prva je Gračac u Zadarskoj županiji, ujedno prostorno najveća općina u Hrvatskoj. Njena najveća naselja su Gračac i Srb, dok Tiškovac Lički ima samo jednog stanovnika. Druga općina je Saborsko na krajnjem jugu Karlovačke županije, djelomično u sastavu NP Plitvička jezera, s najvećim naseljima Saborskim i Ličkom Jesenicom. U broj stanovnika Like ne ubrajam gradove i općine koji se geografski ne nalaze u Lici, ali su ponekad u cijelosti ili djelomično nazivani dijelom Like u širem smislu (Ogulin, Josipdol, Plaški, Rakovica, Slunj).

Tablica 1. Broj stanovnika Like 1900., 1991. i 2021. godine

Više o tome: OVDJE

Komentari  

#1 Ivan 2024-02-03 15:22
U općini Udbina živi samo 1,95 stanovnika na km², kao u Mongoliji. To je slabija naseljenost čak i od Sibira, Zapadne Sahare i brazilske Amazone. U općini Lovinac, koja je od 1900. do danas spala s peteroznamenkastog na troznamenkasti broj stanovnika, gustoća naseljenosti je 2,76 st./km², što odgovara gustoći naseljenosti Sibira. Općina Gračac ima 3,28 st./km², poput Australije, a općina Saborsko 3,52 st./km², kao i Island. Vrhovine imaju naseljenost od 4,2 st./km², poput Kanade. Ispod ličkog prosjeka još je Perušić s 5,18 st./km². Najgušću naseljenost od 14,7 st./km², ima Grad Otočac, daleko ispod hrvatskog prosjeka i ispod prosjeka Like 1991. godine. Na razini naselja, najveća su dva jedina lička grada, Gospić sa 6362 stanovnika i Otočac s 3852.

Tu se kratkoročno ne može ništa učiniti, a ne vjerujem ni u "skoroj" budućnosti, 20 do 30 godina...

You have no rights to post comments