Pred vama se nalazi novo izdanje znanstvenog časopisa Podplješivički graničari. Ovo izdanje nosi naslov Podplješivički graničari 7 - 2023. Ovaj broj predstavlja kontinuitet od sedam godina izlaženja, odnosno peto sveščano izdanje našeg časopisa.

Časopis je podjeljen u tri tematske cjeline. Prva tematska cjelina nazvana je (Ne)poznato o poznatome te sadrži tri rada.

Prvi je rad Ivana Vukovića koji nosi naslov Saborsko u Domovinskom ratu. Ovaj rad nastao je kao skraćeni diplomski rad obranjen na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine, koji je obrađivao temu općina Ogulin u Domovinskom ratu. Ovaj rad je po mnogo čemu značajan. Osim što je prvi znanstveni rad mladog povjesničara Vukovića, prvi je znanstveni rad koji se tematski bavi isključivo općinom Saborsko u poslijednjem ratu. Prema svom cjelokupnom sadržaju ovaj izvorni znanstveni rad iznimno je vrijedan i detaljan te pridonosi poznavanju zbivanja iz Domovinskog rata. Posvećen je iznimno važnim događanjima, na strateški važnom području Hrvatske, koji su, nažalost, danas potisnuti u zaborav.

Zatim slijedi rad Danice Conjar Cetinjanin koji je također tematski vezan za Saborsko te nosi naslov Analiza promjena baštinskih praksi na području Saborskog. Ovaj rad također je nastao kao skraćeni oblik istoimenog diplomskog rada obranjenog 2022. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Rad uvelike odgovara samom naslovu ovog poglavlja jer tematski pokriva pomalo već zaboravljene i iščezle običaje na području Saborskog. (...)

Naposlijetku slijedi rad Želimira Prše naslova Tragom jedne sudbine - Petar Gašparović (1909.-1985.), koji je svojevrsni nastavak autorova rada iz prethodnog broja o prostoru općina Rakovica i Drežnik Grad u Drugom svjetskom ratu. Rad stavlja naglasak na to kako su se promjene državnih sustava i društveno-političkih okolnosti manifestirale kroz život pojedinca, te želi istaknuti kako sudbine i "malih ljudi" u turbulentnim vremenima mogu biti historiografski značajne i zanimljive.

Promociju časopisa u Saborskom održat će predsjednik udruge "Podplješivički graničari"    Želimir Prša, Ivan Vuković i Danica Conjar Cetinjanin. O terminu ćemo vas obavijestiti na vrijeme.

https://ubozavalje.blogspot.com/ 

 

Poleđina knjige

Komentari  

#1 Ivan 2024-05-04 12:25
Promocija ove knjige bit će i u Saborskom, javim vam na vrijeme ...

You have no rights to post comments