Plitvički maraton cestovna je atletska utrka ukupne duljine 42.195m. Utrka se sastoji od jednog kruga i posjeduje službeni AIMS certifikat. Start i cilj nalaze se na istom mjestu. Kontrolne točke nalaze se na 12. i 30. kilometru.

Nakon što je okončan je 32. Plitvički maraton valja prezentirati neke brojke i detalje vezane uz ovu prestižnu sportsku manifestaciju. U svim kategorijama pristiglo je više od 2 080 prijava. Maraton je trčalo 293, polumaraton 648, stazu od 5 km 437, dok su u štafeti sudjelovala 44 natjecatelja. Fond novčanih nagrada iznosio je 60 tisuća kuna, a cijela organizacija stajala je oko 400 tisuća kuna koje je osigurao domaćin JUNP Plitvička jezera. Priopćenjem se javila i natjecateljska komisija Hrvatskog atletskog saveza u kojemu se ističe savršena organizacija ove priredbe, pri čemu se osim domaćina ističu organizator AK „Maraton 2000“ iz Karlovca i direktor utrke Robert Franjković. Sportski djelatnici udijelili su domaćinima i organizatorima sve komplimente koji se kreću od pripreme i uređenja staza, tretmana natjecatelja, ali i svih detalja koji čine ovako veliku i kompleksnu sportsku manifestaciju. Također se navodi kako natjecateljska komisija nije zaprimila niti jednu primjedbu vezanu uz organiziranje 32. Plitvičkog maratona.

Maratonci i maratonke osvojili su po 8 000 kuna za prvo, 5 000 za drugo i 3 000 kuna za treće mjesto, dok su domaći natjecatelji bili nagrađeni sa po 3000 kuna za prvo, 2,5 tisuća kuna za drugo i 2 000 kuna za treće osvojeno mjesto. S vremenom od 2:32:02 prvi je kroz cilj prošao Abel Kibet Rop iz Kenije, dok je njegov sunarodnjak Moses Kipruto Kibire kroz cilj prošao drugi, za što mu je trebalo vrijeme od 2:41:59. Robert Radojković iz Poreča je u vrlo jakoj konkurenciji osvojio treće mjesto i kroz cilj je prošao s vremenom 2:43:50. Na 32. Plitvičkom maratonu vidjeli smo natjecatelje iz 41 države svijeta.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maratonci nisu prekršili niti jedno od ova dva prometna ograničenja

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Potok Plitvica i Veliki slap su već duži niz godina najugroženiji dio Parka zbog prekomjerne apartmanizacije samo nekoliko stotina metara dalje. Bilo je puno boljih (atraktivnijih)  lokacija za fotografiranje sudionika ovoga maratona, no ja sam namjerno izabrao baš ovu na mostu, da i ovom prilikom ukažem na problem koji, bojim se, izmiče kontroli. Sve je očitije da nitko ne želi ovaj vruć krumpir uzeti u svoje ruke.

 

Ovo je najnovije u Plitvica Selu, a nalazi se samo 500 m od Velikog slapa.

Komentari  

#1 Ivan 2017-06-05 17:22
Ima primjedbi! Npr. jedna je, koju mi je osobno rekao jedan od sudionika, da natjecatelji nisu bili upoznati da moraju platiti parkiranje na Ulazu 2. Jer se moglo dogoditi da netko dođe bez novaca, a nije isključeno da je bilo i toga.
Dobili su samo upute da se parkiraju na Ulazu 2, a da će ih na Mukinje na START prepeljati autobusi.

You have no rights to post comments