Ovih dana nakon obilnih kiša Kuselj doslovno curi na sve strane. Voda navire iz cijevi bušotine u šahtu veći dio otiče kroz cijev dalje od izvora, no jedan dio curi kroz pukotine  šahte  i slijeva se niz pjeskovitu stjenu prema izvoru. Iz stjene kroz pukotine izviru dva nova izvora na nešto višoj razini od glavnog izvora, što prije bušenja nikada nije bilo. Putem prema izvoru teče potočić iz druge bušotine ...

Crvenim krugom su označeni novi izvori, koji su vremenom nastali nakon bušenja 18 metara duboke bušotine za vodovod

Novi izvor br. 1 - Ova dva izvora su nastala na nešto višoj razini od glavnog, jer su bušenjem probijeni nepropusni slojevi i sad se voda uz cijev koja je uronjena u bušotinu pod pritiskom penje gore i tako između slojeva stijena pronalazi put do ova dva mjesta gdje izvire. Ne samo da se voda penje vanjskom stjenkom cijevi, već i kroz samu cijev te izlazi van na površinu i prelijeva se u šahtu iz koje se odvodi prema potočiću glavnog izvora.

Ovako se višak vode iz bušotine sve do 2012. prelijevao niz stijenu odmah iza izvora bez ičije brige i izazvao eroziju koja je potkopala korijenje dviju smreka.

Sada taj višak vode teče ovdje, cijevima je odveden dalje od glavnog izvora

Novi izvor br. 2

 

Zbog pune šahte voda opet curi niz stjenu iza izvora 

.

Voda opet curi niz stjenu, ovo je najkritičnija točka izvora Kuselj. Ova stijena bi se vemenom uslijed erozije mogla odvaliti sve do cijevi u bušotini i podzemnog spremnika vode.

 

 

 

 

You have no rights to post comments