Napisao Ivan Murgić  Svi su Hrvati, zvali se oni Bunjevci, Kranjci ili Vlasi

Puno puta u svom životu, osobito dok sam bio mladji, čuo pitati zašto se zovu Bunjevci mnoge obitelji koje stanuju u nekojih predjelih i mjestih Like s ovi kraj Velebita, visoke planine, a preko gore uz more u tako zvanom Primorju i Podgorju.

Nema tomu dugo, da me jedan stari književnik, koji je oko g. 1848 liepe i jezgrovite pjesme pjevao u slavu Jelačića bana, u razgovoru o prošlosti našega naroda pitao:

"Gospodine, ta Vi ste tamo iz Like rodom, tamo ima ljudi koji se zovu Bunjevci, znate li Vi, odkuda to proizlazi? Ta i tamo u Bačkoj oko Subotice i po drugih mjestih, kamo, sam kao djak dolazio, zovu se stanovnici unjevci, a nitko mi nije znao pravo dokazati, odkuda to ime. Ima ih, koji kažu. da su se njihovi stari vavjek bunili, to jest da su bili rebeli, pak da su ih zato prozvali bounitelji ili bunjevci".

Ja na to neznadoh ništa odgovoriti, nego rekoh: "Gospodine, i ja ne znam o postanku imena 'Bunjevac' što više, nego ono što sam u mladosti čuo u Liki, gdje ima dosta Bunjevaca, a to po narodnoj tradiciji, koja u samom narodu živi i od oca na sina prelazi, a koja se je čuvala osobito za prvih vremena, dok je patrijarhalni žvot vladao, i dok je narod imao više smisla i čuvstva za prošlost i povjesnicu, za pjesme i popjevke, te je još u svakoj kući na stolu ležala pjesmarica. neumrloga Andrije Kačića, pa se iz nje čitalo osobito zimi pri svakom prelu i posjelu".

 

Više možete pročitati na: http://www.cro-eu.com

Komentari  

#1 Ivan 2016-12-05 15:19
Za duge zimske noći...
#2 Danijela Brekalo 2016-12-05 22:48
Bunjevci su Hrvati koji su dosli u Liku iz Hercegovine, iz kraja oko izvora rijeke Bune, bjezeci pred Turcima i naselili se u Lici i Slavoniji. Ime im je vezano uz rijeku Bunu, a i po govoru i obicajima su vrlo vezani uz Hercegovinu. Cak imena mnogih sela u Lici su gotovo ista kao i imena sela u Hercegovini otkuda su se odselili. Ovo vam je istina i povijesna cinjenica, kojom se kao Bunjevka (rodjena Tomljanovic) ponosim.
#3 Ivan 2016-12-06 14:01
Poštovana gospođo Danijela, s imenima sela ste me još više potakli na razmišljanje o jednom djelu Saborskog kojega zovemo SENJ, nitko nezna otkud to ime. Postoji još samo jedno naselje s imenom Senj i to u Istri.

Naime prilikom seoba Bunjevci su primorskim putem došli sve do Vinodola, neki su se kasnije preselili u unutrašnjost Hrvatske tj. u Liku i Gorski Kotar. Polovicom 18. stoljeća dio Saborskog koji zovemo Senj, naseljavali su Matovine kao i danas un većini, a u blizini su i Hodaci.

Pošto je Saborsko bilo u posjedu Frankopana koji su ga najprije naseljavali stanovništvom iz Modruškog kraja, a Modruš je bio dobro povezan sa Senjom, pa su migracije iz primorja išle tim putem, jedino logično je da su Matovine ili Hodaci, donijeli to ime sa sobom...
#4 Vila Velebita 2016-12-07 01:31
Gospodine Ivane, nista me vise ne bi veselilo nego da je to tako da su Matovine bili nekada stanovnici Senja i donijeli ime sa sobom u Saborsko. U Senju i danas ima obitelj Maticic cije je ime mozda izvedenica imena Matovina?
U svakom slucaju, drago mi je da postoji Senj u srcu Saborskog a znajte i da je Saborkso u srcu jedne Senkinje.
#5 Ivan 2016-12-07 04:39
Doista je Senj u srcu Saborskog, tu je Dom (zadružni dom) u kojem je danas sjedište općine Saborsko, pošta, trgovina, kafić, vartogasci, udruga žena..
Postoji u primorju i prezime Matovinović..., koje zasigurno ima puno veze s prezimenom Matovina.
#6 Ivan 2019-09-30 18:32
Istraživao sam porijeklo prezimena Matovina pa me u jednom trenutku jedan podatak iz arhiva u Kotoru naveo na krivi trag. Naime u općini Mojkovac, planina Bjelasica rijeka Tara - Kolašin, u katunu Pješivci postoji lokalitet "Matovine", pa sam neko vrijeme vjerovao da je to moguće ishodište prezimena Matovina. No istražujući dalje, nigdje nisam našao da se prezime Matovina spominje u 18. stoljeću osim u Saborskom.

Prvi Matovine su u Saborsko mogli doseliti u 18. stoljeću, prvi pisani tragovi su s početka 19. st. i to imena 9 muškaraca u dvije kuće - obitelji (vjerojatno je u početku bila samo jedna). Također nigdje drugdje u to vrijeme u Liki ne nalazim prezime Matovina. Prezime je očito nastalo u Saborskom u jednoj obitelji, najvjerojatnije od imena Mate, Matan, Matina, Matovina... Ostat će vječna tajna s kojim su prezimenom Matovine doselile u Saborsko i zbog čega su dotadašnje prezime mjenjali u Matovina.

Ima nekih naznaka da su se u početku zvali Balenović, a onda su se neke seljačine počele sprdati nazivajući ih "Baleganovići". Narodna predaja kaže da su to bili pošteni, radišni i ponosni ljudi, i kao takvi nisu dopustili da ih drugi sprdaju pa su prvom prilikom tu mogućnost otklonili, a to je bio prvi popis stanovništva kada su matičaru platili i promjenili prezime u Matovina.

You have no rights to post comments