Započela je najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća vidljiva iz naših krajeva. Osim potpune pomrčine Mjeseca, ove će noći Mars i Zemlja biti u vrlo bliskom položaju, pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni. Mjesec će skoro točno proći sredinom Zemljine sjene, a trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje, pa se giba sporije), stoga će potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.
Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se rasprši prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim. 
 
 
 
Hrvatski astronomski savez objavio je i podatke o vidljivosti potpune pomrčine Mjeseca u Hrvatskoj, s vremenskim odrednicama:
 
19:14 – nema vidljivosti, a Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu
 
20:24 – nema vidljivosti, počinje djelomična pomrčina
 
20:25 – izlazak Mjeseca vidljiv na nebu
 
21:30 – početak potpune pomrčine Mjeseca, koji će biti potpuno crvene boje
 
22:21 – pomrčina je u maksimumu, a Mjesec je u sredini Zemljine sjene
 
23:13 – završetak potpune pomrčine, Mjesec je još uvijek vidljiv na nebu
 
00:19 – kraj djelomične pomrčine, Mjesec je i dalje vidljiv
 
01:28 (subota) – izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene

 

 

You have no rights to post comments